Expres

Doi procurori revin la Brașov, dar pleacă un al treilea, la decizia CSM

 

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, miercuri, încetarea delegării pentru 48 de procurori, ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanței pe legile justiției. Activitatea procurilor încetează deoarece nu îndeplinesc condițiile de vechime. Unii dintre ei erau delegați la Parchetul General, la DIICOT sau la DNA.

Printre cei 48 de procurori se numără și doi de la Brașov: Ștefan Aurelian Ispășoiu (care provine de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov și era delegat la DNA) și Elena Hach (care provine de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov și era delegat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție).

Elena Hach a candidat la mai multe funcţii în Ministerul Public şi reprezentant al Parchetului General la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor.
Pe de altă parte, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov îl va pierde pe Cosmin Gheorghe Andraș, delegat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna.

Printre magistrații în cazul cărora se încheie delegarea se numără și Ionel Corbu (delegat de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București) – care instrumenta la Parchetul General dosarul violenţelor din 10 august, din Piaţa Victoriei. Rămân însă ceilalți, care anterior câștigaseră concursul de ocupare a posturilor. Lista completă – AICI

Minim 10 ani de vechime pentru un post la DNA

Condițiile de ocupare a posturilor s-au înăsprit, conform Ordonanței. Astfel, potrivit noilor prevederi, un procuror care vrea să candideze pentru un post în DNA va trebui să aibă 10 ani de vechime în profesie, grad profesional de parchet de tribunal și să susţină un concurs, care constă în interviu şi evaluarea rechizitoriilor, organizat de CSM.

Acest lucru nu era prevăzut până acum, așa că niciunul dintre procurorii care activează la DNA nu a dat un astfel de examen.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, ieri, că în secția de procurori a CSM sunt oameni cu experiență, care vor ști cum să interpreteze și să aplice legea în mod corect și a precizat că a avut o „discuție foarte bună” cu aceștia. Declarația a venit după ce a participat la ședința pe tema OUG pe legile justiției. În paralel, Liviu Dragnea a declarat că nu a făcut textul ordonanţei cu Tudorel Toader, cum s-a vehiculat în presă.

Ordonanţa privind legile justiţiei nu se aplică retroactiv, este concluzia la care au ajuns membrii CSM din secția pentru procurori. Prin urmare, procurorii din DNA şi DIICOT care au ocupat funcţiile prin concurs nu sunt pe picior de plecare.
Foarte rapid a venit o reacție și de la Comisia Europeană.

„Un sistem judiciar independent şi profesional este de o importanţă covârşitoare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, transmis de purtătorul de cuvânt pentru justiție și statul de drept, Christian Wigand, la solicitarea Digi24.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button