Politic

Pensie specială pentru Avocatul Poporului, după modelul judecătorilor CCR

 

Senatul a adoptat, astăzi, un proiect legislativ pentru modificarea Legii privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, care prevede că persoana care se află la conducerea instituţiei va primi pensie specială, care poate fi cumulată cu indemnizaţia pentru mandatul în curs.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor pe 13 iunie, Senatul având rol de for decizional în acest caz. Legea urmează să ajungă la preşedintele României pentru promulgare.

„Avocatul Poporului, precum şi persoanele care au exercitat funcţia de Avocat al Poporului, îndeplinind condiţiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituţională, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior acordate, beneficiază de pensie calculată şi stabilită în aceleaşi condiţii cu cea a judecătorilor CCR, potrivit art 71 (2) din Legea nr 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, republicată, cu modificările ulterioare. Pensia de serviciu astfel stabilită poate fi cumulată cu indemnizaţia pentru mandatul în curs de exercitare”, se arată în proiectul de lege adoptat de Senat.

De asemenea, potrivit iniţiativei adoptate, „pensia de serviciu a Avocatului Poporului se cumulează în raport cu indemnizaţia judecătorilor CCR şi se impozitează potrivit legii”. 

Articolul 71 din legea privind organizarea CCR prevede: „Judecătorii Curţii Constituţionale cu o vechime în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior de cel puţin 25 de ani, indiferent de vârstă şi de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea menţionată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăşi. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile aferente ale judecătorilor Curţii Constituţionale. Pensia de serviciu se recalculează, la cerere, prin adăugarea vechimii dobândite în funcţia de judecător după data stabilirii acesteia. În ipoteza în care calitatea de pensionar a fost dobândită înainte de intrarea în exerciţiul mandatului, pensia aflată în plată se recalculează potrivit prevederilor alin. (1)”.

Digi 24 adaugă că modificările legislative îl avantajează pe Victor Ciorbea, care ar urma să primească peste 36.000 de lei pe lună. Asta în condițiile în care el a fost acuzat în repetate rânduri că are o atitudine binevoitoare față de puterea politică, una dintre probleme fiind modul selectiv în care instituția a atacat la Curtea Constituțională unele legi.

Măsura face parte din proiectul Legii de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului. Aceasta a fost adoptată de Parlament anul trecut, dar președintele Klaus Iohannis a trimis-o înapoi pentru reexaminare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button