BRAȘOV. Substanță activă pentru etnobotanice de 60.000 de euro, găsită în urma unor percheziții. Doi dintre clienții traficanților au ajuns să comită crime, susțin anchetatorii
Patru persoane, dintre care doi frați, au fost reținute de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov, ieri, fiind suspectate de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Inculpații, pe nume Piscoi Septimiu (zis „Gambino Lorenzo”), Piscoi Petru, Bacs Alexandru Sebastian și Benghiac Ovidiu-Ștefan, au fost reținuți pe o durată de 24 de ore, pentru ca astăzi să fie prezentaţi Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut faptul că, la începutul anului 2018, inculpatul Piscoi Septimiu și-a stabilit domiciliul din judeţul Mureş în municipiul Brașov, demarând cu această ocazie activitatea de comercializare a etnobotanicelor. S-a reţinut faptul că inculpatul a procurat substanțele din Polonia, prin intermediul on-line, coletele cu substanțe active fiind direcționate ulterior către adresa de domiciliu a fratelui său, inculpatul Piscoi Petru”, se arată într-un comunicat remis de DIICOT.
Inculpatul Piscoi Septimiu ar fi comercializat în repetate rânduri substanţe psihoactive inculpatului Benghiac Ovidiu Ştefan, pe care acesta le-ar fi utilizat în prepararea unor produse de tip „etnobotanice”, prin stropire a plantelor comune.
„Ulterior, inculpatul le ambala în pliculeţe şi le comercializa atât la locuinţa sa, în apropierea imobilului sau în alte locuri din cartierul unde locuia efectiv, la preţul de 50 lei, eventualii consumatori putându-şi confecţiona aproximativ 5 ţigarete dintr-o asemenea cantitate”, au explicat anchetatorii.
Anchetatorii au ridicat peste 100.000 de euro
Ieri, procurorii DIICOT și ofițerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Brașov au efectuat nouă percheziții domiciliare pe raza municipiului Brașov, a orașului Ghimbav și în Târgu-Mureș, ocazie cu care au fost ridicate aproximativ 110 grame substanţă activă Fubinaca, ce urma a fi preparată prin fierbere şi stropire a plantelor (se pot obţine 5 kg fragmente vegetale pentru vânzare) şi 300 grame fragmente vegetale preparate cu substanţa activă Fubinaca, pregătite pentru vânzare. „Valoarea pe piaţă a substanţelor psihoactive găsite, în cazul vînzării, este în sumă de aproximativ 60.000 euro”, au precizat reprezentanții DIICOT.
De asemenea, a fost ridicată şi indisponibilizată suma de 105.000 de euro și 22.500 de lei, care ar fi fost obţinută de către inculpaţi din comercializarea de etnobotanice.
Doi dintre clienți au ajuns să comită crime, potrivit procurorilor
Procurorii DIICOT au precizat că printre clienții inculpaților s-ar număra și două persoane care au fost condamnate între timp pentru comiterea unor infracţiuni de omor, fapte pe care le-au comis aflându-se sub influența produselor psihoactive.
Anchetatorii au informat că acele cazuri au fost mediatizate de Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, însă nu au oferit detalii.
Acțiunile de ieri au fost efectuate cu sprijinul Serviciului de Acțiuni Speciale Brașov și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Mureș. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Unul dintre cazurile care a șocat Brașovul, anul acesta, este cel al lui Mircea Florin Buliga, de asemenea consumator de substanțe interzise (de cannabis), care și-a ucis soția, fiul de 13 ani și fiica de 18 ani.
Pe de altă parte, a recunoscut că lua etnobotanice Eusebiu-Nicolae Amăricuței, băiatul în vârstă de 17 ani care și-a înjunghiat mortal fratele de 23 de ani. Adolescentul a spus, însă, că nu se afla sub influența unor astfel de substanțe atunci când a comis omorul.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.