BRAŞOV. Universitatea „Transilvania” şi-a redeschis porţile în an aniversar
Peste 19.000 de studenţi, masteranzi, doctoranzi au început, astăzi, un nou an universitar, la cele 18 facultăţi ale Universităţii Transilvania. Peste 5.000 dintre ei sunt „boboci”. Ceremonia de deschidere a anului universitar a avut loc în Aula Magna „Sergiu T. Chiriacescu”, pe lângă numeroşii studenţi şi profesori, fiind prezenţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi parlamentari braşoveni.
Rectorul Universităţii Transilvania, prof. univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan (foto 2), a reamintit că de un an instituţia de învăţământ superior – rămasă lider în Regiunea Centru, ca dimensiuni şi ca performanţe – stă sub sloganul „Învață să fii în centru!”, „care este deopotrivă un îndemn la excelență și o asumare îndrăzneață a propriei identități, adresându-se tuturor”. „Acum 70 de ani, la 30 de ani de la făurirea României Mari, al cărei Centenar îl sărbătorim în 2018, era creată Universitatea Transilvania, prin înfiinţarea Institutului de Silvicultură. În deceniile care au urmat, universitatea s-a dezvoltat, cu boi facultăţi tehnice, pentru ca după ’90, să apară cele socio-umane şi Medicina, iar astăzi universitatea are 18 facultăţi în proporţii egale, tehnice şi nontehnice”, a explicat rectorul.
Salarii mai mari, pe baza evaluării absolvenţilor
Universitatea Transilvania din Brașov are în acest an 5.123 de noi studenți admiși la domeniile de licență (zi și ID/FR), 1.756 de studenți admiși la studii de masterat și 97 de noi doctoranzi. În total, anul acesta, numărul lor este de aproape 7.000, mai mic, dar insignifiant (circa 200 de studenţi în minus), comparativ cu anul trecut universitar. Peste 750 de cadre didactice şi cercetători le stau la dispoziţie, ajutaţi ceilalţi 500 de angajaţi ai instituţiei – personal didactic auxiliar şi TESA.
Şi în acest an circa 70 de cadre didactice din Universitatea Transilvania, adică 10% din corpul profesoral, vor primi salarii mai mari cu 15%. „Acest lucru este o recunoaştere a performanţelor pe care le-au obţinut în carieră, a muncii şi a pasiunii cu care îşi fac meseria, absolvenţii noştri de anul trecut fiind cei care au decis cine merită recompensat şi suntem singura universitate din România care procedează astfel”, a subliniat prof. Abrudan. El a afirmat că speră ca în noul an universitar 2018/2019 să se finalizeze lucrările de reabilitare a fațadei Rectoratului din Livada Poştei, iar pe Colină să fie un centru de agrement pentru studenţi.
Masterat unic în România
O premieră a Universității Transilvania din Brașov în acest an constă în lansarea primului program de masterat de Securitate Cibernetică din România. Zeci de tineri au ales să urmeze cursurile la care vor fi invitați și reprezentanți ai companiilor din țară și din străinătate. Programul „Cyber Security”, care pregătește specialiști de securitate cibernetică, este cu predare în limba engleză și are o durată de doi ani. Cursurile se desfășoară la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Selecția s-a făcut pe baza unui interviu motivațional și a mediei de la examenul de licență. De asemenea, de astăzi au început cursurile studenţii primei promoţii de Media Digitală (ciclul de licenţă).
Masă, casă şi laptop gratuit pentru studenţii performanţi
Șefii de promoţie și absolvenţii de liceu cu 10 la Bacalaureat care s-au înscris la Universitatea Transilvania din Brașov primesc laptopuri, cazare și o masă gratuită la cantină, pe tot parcursul anului universitar. Și cei care își continuă studiile de masterat, după ce au fost șefi de promoție la ciclul de licență, sunt recompensați. 26 de tineri sunt în acest an răsplătiţi pentru performanţe. Doar șase dintre ei sunt din Brașov. Aceştia vor primi doar lapopul. Ceilalți vor primi gratuit cazare și masă. „Candidații admiși care au fost șefi ai promoției de la liceul absolvit sau au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat vor primi un laptop și, dacă au acest drept, conform regulamentului de cazare și funcționare a căminelor studențești, cazare și o masă gratuită la cantină pe tot parcursul anului universitar, exceptând vacanțele. Menținerea în următorii ani a acestor beneficii referitoare la cazare și masă este condiționată de obținerea la finalul anului a mediei generale peste 9”, a declarat prof. univ. dr. Liliana Rogozea, purtătorul de cuvânt și prorector relații publice din cadrul Universității Transilvania.
Autorităţile locale sprijină comunitatea academică
Oficialităţile care au luat cuvântul la eveniment – prefectul Marian Rasaliu, preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Veştea şi primarul George Scripcaru – au apreciat în mod deosebit prestaţia rectorului Abrudan şi au asigurat întreaga comunitate academică de tot sprijinul instituţional şi personal. De altfel, şi reprezentanţii municipalităţii au parteneriate cu Universitatea. Totodată ei i-au felicitat pe profesori şi pe studenţi, pe care i-au sfătuit să înveţe, dar şi să se distreze şi să fie mândri că studiază la Braşov. „Este o onoare deosebită să mă aflu astăzi în mijlocul dumneavoastră. Apreciez deosebit de mult toată activitatea profesorilor din cadrul Universității Transilvania, una dintre elitele universităților din România. Îmi doresc ca activitatea profesională pe care profesorii o efectuează să se ridice la cel mai înalt nivel de studii, de furnizor al intelectualilor români. Dragi studenți, îmi doresc ca la sfârșitul celei mai frumoase perioade din viața dumneavostră, să rămâneți în țară și să depunem toate eforturile și cunoștintele pe care le-ați dobândit în acești ani pentru bunul mers al lucrurilor și dezvoltarea României”, le-a spus prefectul Marian Rasaliu. „Deschiderea anului universitar ne oferă şansa de a vorbi despre un nou început şi despre ceea ce se întâmplă în comunitatea judeţului Braşov. Judeţul Braşov este un judeţ care an de an construieşte, în ceea ce priveşte infrastructura, avem multe proiecte pe fonduri europene, avem ambiţia de a face proiecte, dar toate acestea nu ar fi posibile fără ajutorul dvs. Vreau să mulţumesc Universităţii pentru că, chiar din acest an, a venit alături de proiectele judeţului Braşov şi avem în acest moment 13 proiecte în cercetare științifică, finanţate de universitate, care ne ajută să îmbunătățim, pe fiecare dintre domeniile de activitate pe care am solicitat aceste studii, activitatea şi serviciile oferite comunităţii braşovene. Anul trecut am obţinut un rezultat foarte bun, suntem cel mai important judeţ turistic al României şi vrem să continuăm aşa. Vă doresc să începeți cu dreptul noul an universitar, să aveți reușite pe toate planurile și să duceți mai departe cu succes tradiția învățământului superior brașovean. Fie ca visurile voastre să devină realitate! Mult succes!!”, a spus Adrian Veştea (foto 4), preşedintele CJ Braşov.
După ce le-a urat bun venit la Braşov „bobocilor” veniţi din alte zone ale ţării, remarcând că aceştia reprezintă cel puţin 50% din numărul studenţilor de la Transilvania, şi i-a felicitat pentru alegerea făcută, primarul George Scripcaru (foto 6) a spus că „Universitatea Transilvania este un stâlp al comunităţii braşovene, un oraş în oraş – 19.000 de studenţi sunt cât trei oraşe din restul judeţului. Vă propun să dezvoltăm aceste parteneriate pe care le avem deja cu universitatea şi să iniţiem altele. Avem multe proiecte împreună, avem un dialog bun, am colaborat foarte bine cu Universitatea Transilvania şi sper să continuăm. Vă doresc un an bun!”.
Deschisă cu imnul academic „Gaudeamus igitur”, festivitatea s-a încheiat cu „La mulţi ani!”, nu înainte ca pianistul Szocs Botond (masterand al Facultăţii de Muzică din Braşov) şi soprana Renata Vari (absolventă a Facultăţii de Muzică din Braşov – licenţă şi masterat) – foto 8 să ofere un scurt şi foarte apreciat moment artistic.
Ulterior, fiecare facultate a organizat propria festivitate de deschidere a anului universitar.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.