Politic

PARTENERIAT. Scripcaru, Firea şi Făgădău au înfiinţat Asociaţia Axa de Dezvoltare Braşov-Bucureşti-Constanţa

  • 20180926-150900.jpg
 

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea s-a întâlnit, astăzi, cu primarul Brașovului George Scripcaru și cu primarul Constanței Decebal Făgădău, la Brașov, iar împreună au semnat Actul constitutiv și Statutul Asociației Axa de dezvoltare Brașov-București-Constanța.  

Prin această asociere, edilii menționați au în vedere realizarea unui scop comun: dezvoltarea durabilă a celor trei municipii și a zonelor limitrofe acestora, în special pentru domeniile conectivitate, transport și turism.

Realizarea de proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional, planificarea comună a investițiilor publice și furnizarea în comun de servicii publice de calitate sunt principalele beneficii ale parteneriatului. Asociația va putea atrage inclusiv fonduri europene pentru proiectele inițiate, însă nu implică şi finanţarea din bugetele locale.

Modalitățile concrete de colaborare se referă la integrarea Planurilor de Mobilitate ale Bucureștiului, Brașovului și Constanței, de exemplu prin crearea de puncte intermodale de transport, și la proiecte comune de promovare turistică, prin ofertarea de pachete turistice integrate. 

După cum a declarat Gabriela Firea, turiștii care au în vedere un sejur pe litoralul românesc vor avea posibilitatea să viziteze și obiectivele turistice de la munte și din Capitală și, similar, cei care vizitează Brașovul sau Bucureștiul vor avea la dispoziție informații despre celelalte zone. De aceea, potrivit sursei citate, cu orice ocazie, cele trei zone vor fi promovate împreună. 

La întâlnirea de astăzi au participat și reprezentanții Băncii Mondiale, care, în cadrul programului de consultanță pe care îl acordă Primăriei Brașov, au deja o serie de proiecte pe care, în urma studiilor efectuate, le recomandă ca fiind oportune pentru a fi realizate împreună de către cele trei municipii.

Pe parcursul verii am semnat, împreună cu primarii Braşovului şi Constanţei, memorandumul, iar astăzi am făcut, practic, cel mai important pas, cel de semnare a documentelor notariale de Statul şi pentru Actul Constitutiv de înfiinţare a Asociaţiei. Împreună vom putea accesa fonduri europene, nerambursabile, în mai multe domenii de activitate, cele mai importante fiind dezvoltarea infrastructurii turistice, dezvoltarea unor centre energetice de cogenerare, a unor centre sociale, colaborarea pentru schimb de bune practici şi schimb de personal. De asemenea, foarte importantă va fi promovarea comună a turismului din cele trei zone. Vom avea şi un clip de prezentare comună a celor mai aglomerate şi accesate zone turistice din România – Constanţa, Braşov şi Bucureşti. Cu siguranţă vom obţine mai uşor fonduri împreună, separat fiindu-ne mult mai greu să le accesăm. Chiar dacă nu vom putea finanţa unii de la ceilalţi pentru anumite investiţii, de exemplu în sensul ca Braşovul să beneficieze de fondurile Bucureştiului sau ale Constanţei, dar împreună, prin Asociaţie, vom obţine fonduri europene, nu doar în interes local, ci şi regional, chiar naţional aş putea spune, în relaţia cu Guvernul”, a declarat Gabriela Firea. 

Pentru Bucureşti, a spus edilul Capitalei, s-ar dori cu prioritate dezvoltarea unei reţele de transport între cele trei municipii, a unei reţele energetice, precum şi înfiinţarea de centre socio-medicale, mai ales în apropierea Constanţei şi a Braşovului, pentru că sunt zone care ajută foarte mult atât la recuperaree unor persoane, fiind şi optime pentru ridicarea de cămine pentru seniori, în afara aglomerărilor urbane. 

Pe lângă toate câte le-a enumerat Firea, primarul Constanţei Decebal Făgădău şi-ar dori la el în oraş mai multe spaţii verzi şi posibilitatea de a face curăţenie într-un mod mai eficient, cu tehnologii moderne, iar turismul să fie permanent, nu doar vara.

Este evident că la Braşov ne dorim îmbunătăţirea infrastructurii rutiere. Cum noi suntem o ancoră pentru Bucureşti şi Constanţa, va trebui să fim consultaţi şi cu privire la realizarea autostrăzii despre care se tot vorbeşte de ani buni. Suntem un oraş în centrul ţării, deci pe la Braşov treci şi dacă nu ai treabă aici, iar noi trebuie să fructificăm acest aspect. În fapt, această Axă, Braşov-Bucureşti-Constanţa, este foarte foarte improtantă la nivel naţional. Totodată, promovarea comună, adică să vorbim unii pentru alţii, este un alt aspect benefic. Iar dacă se va reuşi realizarea aeroportului, şi acest obiectiv va trebui făcut cunoscut. Componenta de mediu este iar un aspect care trebuie luat în considerare, mai ales că se spune despre Braşov şi Bucureşti că sunt oraşe poluate. În concluzie, noi trei putem fi un exemplu de bună practică pentru alte parteneriate care s-ar putea face în ţară”, a punctat primarul George Scripcaru. 

Documentele pot fi consultate pe site-ul Primăriei Braşov sau aici:

https://www.facebook.com/primariabrasov/posts/1886921398052101?__tn__=K-R


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button