BRAŞOV. „Hibele” proiectului de colectare selectivă a deşeurilor din Centrul Vechi şi Şchei
Nici nu a început bine derularea proiectului de colectare selectivă a deşeurilor în cartierele istorice ale Braşovului, că au şi început să curgă reclamaţiile din partea unor locuitori care ar trebui să fie beneficiarii demersului, în sensul că au rămas cu deşeurile la poartă.
Începând din 3 septembrie, braşovenii din Centrul Vechi şi din Şchei au primit la casieriile operatorilor de salubrizare, gratuit, saci de diferite culori, pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile. Astfel, pentru plastic şi metal au primit saci de culoare galbenă, albastru pentru hârtie şi carton şi verde pentru sticlă şi borcane. În plus, cetăţenii din cele două zone au primit şi un calendar cu zilele de colectare pentru fiecare tip de deşeu reciclabil. Astfel au aflat că ridicarea sacilor de la populaţie se va face doar în zilele de sâmbătă, între orele 10.00-14.00, ceea ce înseamnă că cetăţenii vor trebui să scoată pe trotuar sacii cu deşeuri reciclabile până la ora 10.00. Prima zi de colectare a fost 15 septembrie (plastic şi metal), iar următoarea în 22 septembrie (carton şi hârtie).
Din păcate, deşi s-au străduit să-şi împartă deşeurile pe categorii, mai mulţi localnici au fost nevoiţi să-şi arunce „munca”, spre seară, la grămadă, în tomberoane, pentru că sacii lor nu au fost ridicaţi de operatorii care şi-au luat această sarcină.
Cu privire la această situaţie, de la Primăria Braşov am primit următorul răspuns, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Sorin Toarcea: „După primele două etape de ridicare a deşeurilor, cei doi operatori de salubrizare s-au confruntat cu două probleme. Prima este legată de momentul în care au fost scoase deşeurile reciclabile din locuinţe, iar a doua se referă la depozitarea sacilor până la sosirea utilajelor de salubrizare”
Sursa citată a precizat că sacii cu deşeuri reciclabile care nu au fost scoşi la vedere, pe stradă, până la ora 10.00 (aşa cum scrie în programul primit de fiecare familie din cele două cartiere), au rămas neridicaţi, întrucât utilajele nu trec decât o dată pe la poartă.
„Dacă deşeurile nu pot fi scoase afară până la ora indicată în program, facem un apel la cetăţeni să nu le mai scoată deloc, pentru că riscă să rămână în stradă, deoarece operatorii de salubrizare nu fac mai mult de un drum pe la fiecare poartă. O altă problemă identificată până acum este faptul că, pe străzile înguste, unde sunt maşini parcate pe bordură, oamenii de la salubrizare nu au văzut sacii dacă au fost lăsaţi în apropierea maşinilor. Recomandăm depozitarea temporară lângă faţada clădirii, unde deşeurile pot fi identificate cu uşurinţă”, a mai spus Toarcea.
citiţi şi
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.