112

Atenție, apelurile primite din străinătate, de la numere necunoscute, pot fi tentative de „vishing”

 

Atenție la apelurile telefonice primite din exteriorul României! Avertismentul vine după ce mai mulți brașoveni au primit astfel de apeluri, în ultimele zile, fiindu-le afișat pe ecran că sunt sunați din Albania.

Specialiştii de la Centrul național de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CERT-RO) avertizează că aceasta este o nouă metodă de înşelăciune, cunoscută drept „vishing”.
„Vishing-ul este o metodă de #phishing prin intermediul apelurilor telefonice (voice + phishing = vishing). Tehnicile utilizate sunt inspirate din tehnici de inginerie socială (#socialengineering)”, explică reprezentanții CERT-RO.

Întrebat dacă au fost înregistrate plângeri la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov cu privire la astfel de cazuri, purtătorul de cuvânt al instituției, agent șef Gabriela Dinu, ne-a informat că polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale nu au fost depuse sesizări. Cert este că tentative de înșelăciune au existat și în Brașov, oamenii fiind apelați de pe numere de telefon dubioase, din exteriorul țării.

Cum funcționează metoda

Cel care apelează poate avea dinainte date despre victimă, „culegându-le” de pe internet sau prin alte mijloace, iar în timpul convorbirii le folosește pentru a crea un scenariu veridic. Spre exemplu, salută victima folosind numele ei. Apoi, victima este redirecționată către un număr cu suprataxă, pentru a rezolva „detalii” privind o anumită problemă expusă de infractor, în cadrul scenariului.
„Pentru a nu deveni suspicios legat de conversația avută și de necesitatea ei, atacatorii atribuie poveștii o aură de urgență, la fel ca în cazurile de phishing: conturi blocate, plăți suspicioase, sisteme nesigure, livrare de colete, probleme legate de conturile bancare, accidente, etc.”, explică reprezentanții CERT-RO.

Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infractori, ni se recomandă să fim vigilenți cu privire la datele pe care le oferim pe internet sau telefonic.
„În cazul în care aveți suspiciuni legate de convorbirea abia încheiată, ar fi bine să vă notați tot ce vă amintiți de pe urma ei: data și durata apelului, numărul de telefon de pe care ați primit apelul, orice date furnizate de atacator și mai ales ce acțiuni ați făcut, la cererea interlocutorului. Ulterior, aceste date vă pot ajuta, după caz, în raportarea apelului sau formularea unei plângeri. (…) Dacă ați furnizat date personale sau financiare, ori ați realizat ulterior că apelul dvs. a fost redirecționat către un număr cu suprataxă, notificați, după caz, Poliția Română, banca emitentă a cardului ale căror date le-ați oferit și CERT-RO”, recomandă specialiștii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button