Economic

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul pentru modificarea legislației insolvenței

 

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat, astăzi, pe site-ul instituției, proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea legislației insolvenței.

Promovarea acestui act normativ este determinată, în principal, de existența mai multor factori.

„Necesitatea eficientizării mecanismelor de recuperare a creanțelor bugetare față de societățile aflate în stare de insolvență, cu respectarea șanselor de redresare a acestora; faptul că actuala legislație furnizează încă mijloace de tergiversare a momentului intrării în faliment pentru afaceri cu șanse minimale de redresare sau în cazul debitorilor care nu efectuează plata creanțelor curente, care înregistrează pierderi ori acumulează noi datorii; este necesară eficientizarea procedurilor de insolvență și îmbunătățirea protecției drepturilor creditorilor deoarece contribuie în mod substanțial la îmbunătățirea climatului de afaceri creând, astfel, premisele pentru redresarea afacerilor viabile și recuperarea mai rapidă a creanțelor, inclusiv a celor bugetare”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

Evoluția arieratelor totale în perioada 2015-2018 ale persoanelor juridice evidențiază creșterea graduală a acestora, ajungând la 31 iulie 2018 să fie acumulate cu 10% mai multe față de anul 2015.

De altfel, la acea dată, 28.620 de contribuabili se aflau sub incidența legislației privind insolvența, din care: în insolvență – 6.441, în reorganizare – 1.367 și în faliment – 20.812. Peste 59% din arieratele înregistrate la 31 iulie 2018 de către acești contribuabili sunt aferente celor aflați în faliment și numai 6% sunt aferente celor aflați în reorganizare.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul MFP, la rubrica „Transparenţă decizională”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button