85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate
Andreea Paul, preşedintele INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, a anunţat că prima meserie care va dispărea integral va fi cea de șofer, „pentru că maşinile cu pilot automat vor lua locurile şoferilor”. „Şi este bine să fie aşa, pentru că este deja dovedit faptul că maşinile conduc mai bine decât oamenii. Maşinile nu beau alcool, maşinile nu sunt obosite, maşinile pot funcţiona 24 de ore din 24, nu adorm la volan, iar rata accidentelor generate de maşinile autonome este mult mai mică decât în cazul celor conduse de oameni”, a spus Paul la lansarea Ghidului Meseriilor Viitorului. Ea a arătat că sunt multe meserii care dispar, precum cele de ospătar sau de operator call-center. „România este total nepregătită pentru acest viitor. Este cea mai nepregătită ţară europeană din acest punct de vedere. Noi avem un grad de doar 20% de acoperire în ceea ce priveşte absolvenţii STEM – ştiinţă, inginerie, matematică”, a mai spus Paul. Ea a dat drept exemplu propria fetiţă, care, la doar şase ani, a terminat un modul de robotică destinat grupei de vârstă 8-10 ani şi nu l-a putut parcurge pe următorul, întrucât şcoala românească nu o pregătise încă pentru a rezolva ecuaţiile necesare.
„Copiii noştri sunt mult mai deştepţi astăzi. Ei învaţă să utilizeze telefoanele şi tabletele înainte de a vorbi, iar şcoala românească nu ţine pasul cu ei, nu îi încurajează. Ei îşi doresc mai multe şi vor să viseze”, a completat reprezentanta INACO.
Aproximativ 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desfiinţate din cauza automatizării, altele noi vor apărea, iar roboţii ne vor înlocui în unele activităţi, susţine organizaţia neguvernamentală INACO, citând un studiu recent făcut de Dell Technologies. „În România deja exista semne ale viitorului foarte apropiat, în industriile de vârf – precum tehnologia informaţională (TI) – dar şi în domeniile tradiţionale, precum agricultura. Ofertele viitoare de locuri de muncă vor fi strict legate de tendinţele care schimba lumea de azi. Majoritatea estimărilor actuale ne arată că peste 10% dintre locurile de muncă actuale vor fi automatizate în următorul deceniu. Până în 2030, 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desfiinţate din cauza automatizării, arată un studiu recent al McKinsey Global Institute. Multe altele se vor transforma, mai lent sau radical: 65% dintre locurile de muncă ale viitorului vor fi diferite de cele de astăzi, susţine raportul Forumului Economic Mondial (FEM): «Viitorul locurilor de muncă»”, se arată în Ghidul Meseriilor Viitorului, lansat luni de INACO, ONG care consideră că sistemul de orientare şcolară şi de orientare profesională din România nu informează suficient tinerii şi nu formează elevii pentru schimbările perspectivei structurii forţei de muncă.
În agricultură, au fost introduse tractoarele/combinele autonome, fără şofer, supravegheate de un singur operator care coordonează de la un computer zeci de maşini agricole pe câmp. Asemenea tractoare sunt deja folosite în România la muncile agricole în Banat, Bucovina sau în Insula mare a Brăilei. În plus, fermele mari investesc mult în construcţia de roboţi care culeg fructele: căpşune, cireşe, portocale etc
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.