BRAŞOV. Carne de porc vândută… din portbagaj (FOTO)
Poliţiştii locali din municipiul Braşov au depistat, ieri, în jurul prânzului, un covăsnean care comercializa în stradă, din portbagajul unui autoturism, carne de porc, în condiţiile în care România este în plină epidemie de Pestă Porcină Africană (PPA).
„Marfa depistată în portbagajul unui covăsnean a fost predată pe bază de proces verbal specialiștilor de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov. Totul s-a întâmplat în plină epidemie de pestă porcină înregistrată în România, când, și la nivelul municipiului Brașov, deși nu există focare, DSVSA Brașov a făcut recent publice recomandări și informări specifice pentru populație, în vederea limitării răspândirii virusului”, a precizat directorul executiv al Poliţiei Locale Braşov, Nicolae Aldea.
Covăsneanul a fost depistat de poliţiştii locali de la Biroul 4 Astra în jurul prânzului, pe când (mai) avea aproape 20 de kilograme de carne de porc şi grăsime animală în portbagajul maşinii.
„Oamenii legii au ridicat pungile pline cu carne și i-au sesizat pe medicii de la DSVSA Braşov, care au și ajuns în scurt timp la fața locului pentru a lua măsurile legale care s-au impus. Bărbatul care a fost surprins de Poliția Locală Brașov comercializând carnea de porc fără autorizație nu deținea documente de proveniență a mărfii și nici avize sanitar-veterinare, motiv pentru care a și fost sancționat cu 5.000 de lei, conform Legii 12/1990. Marfa predată pe bază de proces verbal de polițiștii locali, medicilor veterinari a fost trimisă la Protan Codlea pentru distrugere. De asemenea, D.S.V.S.A. Brașov a cerut printr-o adresă oficiului analog din Covasna, de unde provine comerciantul, verificarea originii animalului, modul în care acesta a fost sacrificat și luarea măsurilor dacă acestea se impun, la nivelul gospodăriei respective”, a explicat şeful Poliţiei Locale Braşov.
Dat fiind cazul, reprezentanţii DSVSA Braşov au amintit că sunt interzise consumul sau vânzarea de carne de porc sacrificat în gospodării și achiziționarea de porci fără avizul medicului veterinar oficial, creşterea porcilor în zone în care aceștia pot intra în contact cu porcii mistreți. În cazul în care în gospodării există cazuri de porci morți sau bolnavi trebuie anunţat imediat medicul veterinar.
PPA nu se transmite la om, dar în cazul suinelor mortalitatea este de până la 100%, întrucât nu există nici vaccin, nici tratament. Autoritățile despăgubesc proprietarii care sunt nevoiţi să sacrifice porcii din cauza pestei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.