[ViDEO] BRAȘOV. TVR și autoritățile locale se felicită reciproc pentru „Cerbul de Aur”
Organizată într-un timp record (circa patru luni) pentru o manifestare de asemenea anvergură, ediţia a XVIII-a a Festivalului Cerbul de Aur, care a celebrat două momente importante – 50 de ani de la prima ediţie a evenimentului şi 100 de ani de la Marea Unire, a fost declarată „o mare reuşită”. Opinie împărtăşită de reprezentanţii Televiziunii Române, de autorităţile locale, parteneri ai TVR în organizare, care s-au felicitat şi şi-au mulţumit reciproc, dar şi braşovenilor, artiştilor şi concurenţilor.
La conferinţa de presă de încheiere, la care au participat Mădălin Voicu, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, care a finanţat proiectul, şi preşedinte al juriului, preşedintele CJ Adrian Veştea şi primarul George Scripcaru, instituţiile care au cofinanţat şi organizat, împreună cu TVR, „Cerbul de Aur”, 2018 Smaranda Vornicu Shalit (video), directoarea festivalului, a dat indirect semnalul că evenimentul, reluat după nouă ani de pauză, ar putea avea ediţie şi în 2019 şi o desfăşurare anuală fără sincope: „Sperăm ca odată ce maşinăria «Cerbul de Aur» s-a repus în funcţiune, ediţiile următoare să arate mai bine”, referindu-se la micile stângăcii şi gafe inerente într-un eveniment de amploare, care angrenează sute de oameni în organizare. Ea a mai spus că a festivalul a fost realizat atât de bine printr-un „efort comun exemplar”. În ceea ce priveşte ediţia 2019, Smaranda Vornicu, preşedintele CJ Adrian Veştea şi primarul George Scripcaru au spus la unison că discuţiile ar trebui începute „ieri”. „Noi sperăm ca în cel mai scurt timp să avem nişte discuţii pregătitoare şi să evaluăm orizontul de timp posibil pentru a creiona această ediţie viitoare. Pornim de la nişte dorinţe şi vom vedea care sunt putinţele. Evident, ne dorim să fie un eveniment care să se desfăşoare cu regularitate. Sperăm să aducem Cerbul şi anul viitor la Braşov”, a afirmat reprezentanta TVR.
Expunere foarte bună pentru Braşov şi pentru România
Pregătirea din timp a evenimentului ar permite atât Ministerului Culturii şi TVR, cât şi autorităţilor locale şi judeţene să pregătească sumele necesare organizării în bugetul din următorul an. „Cred că acest eveniment este important nu doar pentru Braşov, ci şi pentru România. Ar fi bine să gândim din timp acest eveniment. Dacă ne aşezăm cu toţii la aceeaşi masă, putem construi împreună şi adresez invitaţia celor care au fost în Piaţa Sfatului în această perioadă ca la anul să revină şi Ministerul Culturii să ia în calcul acest lucru să fie stabilit de acum pentru anul viitor, să ştim ce să facem, să avem o proiecţie clară, să prindem în buget”, a spus George Scripcaru, primarul municipiului Braşov. El a mărturisit că a crezut la un moment dat că evenimentul nu va mai avea loc nici în acest an, pentru că „în perioada Paştelui, după primele săptămâni de negocieri, se pierduse comunicarea cu TVR”.
„Atât municipiul, cât şi judeţul Braşov au beneficiat în această perioadă de o expunere foarte bună. Am văzut în clipurile artiştilor că s-au deplasat în judeţ, în locuri mare valoare turistică, iar acest lucru nu poate să însemne decât un beneficiu pentru judeţul Braşov, care a fost pe primul loc în preferinţele turiştilor în anul 2017. Cerbul de Aur a fost un plus pentru Braşov, am văzut şi reacţiile publicului, ale turiştilor, care au fost încântaţi de acest eveniment”, a spus Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. Smaranda Vornicu spune că România toată a beneficiat de o expunere foarte bună, festivalul având o „amprentă internaţională”.
Şi următoarele ediţii, tot în Piaţa Sfatului
Autorităţile nu iau în calcul să mute amplasamentul Festivalului în alt loc decât Piaţa Sfatului, aşa cum au sugerat unii braşoveni, nu doar cei care stau în zonă. S-a vorbit de faptul că acele clădiri de patrimoniu ar fi în pericol din cauza vibraţiilor şi că Piaţa Sfatului a „dispărut” ca obiectiv turistic. „Dimpotrivă, consider că Piaţa Sfatului a reintrat în circuitul turistic. S-a văzut în toată lumea Piaţa şi inclusiv Braşovul, nu cred că a muta acest amplasament este o idee bună. E normal să fie aglomeraţie, vânzoleală, trafic în centru, dat fiind acest festival. Am discutat şi cu cineva din industria muzicală şi spunea că nu este loc mai bun. Nu luăm în calcul o altă variantă deocamdată”, a spus George Scripcaru.
Smaranda Vornicu Shalit le-a mulţumit braşovenilor pentru implicare şi celor afectaţi pentru răbdare şi a explicat de ce scena din Piaţa Sfatului şi tribuna au fost împrejmuite de garduri înalte, care au fost acoperite, astfel încât nu se putea vedea aproape nimic la scenă, din afara arenei, nici măcar la repetiţiile artiştilor invitaţi. Mai mulţi braşoveni s-au plâns de acest lucru şi s-au considerat umiliţi la ei „acasă” de către cei din Capitală, recte TVR. „Artiştii, fie că este vorba despre cei români sau cei internaţionali, au nişte contracte cu prevederi foarte clare. Ei vin la repetiţii în ţinute casual, în trening, pantaloni scurţi, nemachiaţi, poate repetiţiile se desfăşoară cu stângăcii, mai sunt probleme tehnice. Una dintre condiţiile impuse prin contract, inclusiv cel cu TVR, este ca, în anumite grade de libertate, repetiţiile să fie vizibile sau nu”, a precizat oficialul TVR.
Festivalul Internaţional Cerbul de Aur 2018 s-a încheiat duminică seară, cu spectacolul România Centenar – un concept inedit, primit de public cu multă emoţie şi bucurie, care a adus folclorul în modernitate, prin prestaţia artiştilor invitaţi, precum Grigore Leşe, Damian Drăghici, Alex Calancea Band, alături de Orchestra „Lăutarii”, din Chişinău.
Citiţi şi:
BRAȘOV. Paula Seling cum nu ați mai văzut-o și 100 de călușari pe scenă
Update BRAȘOV. Marele Trofeu „Cerbul de Aur” 2018 pleacă în…
BRAȘOV. Declarația de dragoste față de România și de români a unui portughez excentric
BRAȘOV. Laureații „Cerbului de Aur” au oferit o seară memorabilă
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.