BRAȘOV. O femeie tâlhărită pe stradă, printr-o metodă des întâlnită vara, le-a scris polițiștilor mulțumiri
O brașoveancă a avut ghinionul să fie victima unei tâlhării, pe data de 8 iunie, dar și norocul ca polițiștii să-l identifice pe făptaș și să recupereze prejudiciul, astfel că, bucuroasă, aceasta le-a trimis agenților o scrisoare de mulțumire.
„O femeie din municipiul Brașov care în data de 08 iunie a.c., în jurul orei 21.50, în timp ce se deplasa pe str. Pârâului din municipiu, a fost victima unei tâlhării prin smulgerea lanțului din aur, cu medalion, de la gât
a adresat mulțumiri în scris polițiștilor Biroului de Investigații Criminale Brașov care, ulterior identificării autorului faptei, au recuperat bunul în valoare de aproximativ 1.300 de lei și l-au restituit acesteia”, a explicat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Brașov, agent șef Gabriela Dinu.
Smulgerea bijuteriilor de la gâturile sau urechile femeilor reprezintă modalitatea preferată de acțiune a tâlharilor, după cum atenționează polițiștii brașoveni.
„Se apropie de victimă alergând, de obicei dintr-o direcție din care nu pot fi observați, smulg bunurile și fug cu acestea. Se pierd ulterior în mulțime sau dispar pe străduțe lăturalnice înainte ca victima să poată reacționa.
Distrag atenția victimei sub diferite pretexte (solicită acesteia informații despre o locație, mici sume de bani pentru rezolvarea unei probleme apărute neprevăzut sau întreabă cât este ora exactă etc.), după care acționează rapid prin smulgerea obiectului vizat”, a detaliat reprezentanta IJP Brașov.
Astfel acționa și un tânăr de 28 de ani, care ar fi comis cel puțin cinci tâlhării, în perioada 6 – 23 iunie, în municipiul Brașov. „Inculpatul căuta persoane vulnerabile, care nu se puteau apăra, în special persoane în vârstă, trecea în fugă pe lângă ele și le smulgea lănțișoarele din aur pe care le purtau”, a explicat, la vremea respectivă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, Florin-Nicolae Postolache.
În general, infractorii de acest tip profită de condițiile favorizante oferite de anumite zone sau locuri (intrări în imobile, holuri, lifturi, stații RAT/CFR, parcuri, străzi și alei mai puțin circulate sau întunecate) și acționează astfel încât să nu existe martori în apropiere.
Victimele fac parte, de regulă, din categoria persoanelor vulnerabile (vârstnici, femei, copii), iar bunurile vizate sunt portmoneele, bijuteriile, telefoanele mobile, gențile, poșetele, borsetele.
Recomandările polițiștilor:
-Alegeţi cu grijă traseul pe care vă deplasaţi mai ales după lăsarea întunericului, evitaţi aleile întunecate, parcurile şi locurile pustii;
-Evitaţi să purtaţi la vedere, în mod ostentativ, bijuterii, bani sau telefoane mobile;
-Pentru a nu atrage atenţia agresorilor, nu vă împovăraţi cu genţi, poşete sau sacoşe prea mari;
-La intrarea în imobil fiți foarte atenți la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră
evitaţi să intraţi în lift cu persoane necunoscute;
-Dacă sunteţi agresaţi strigaţi, alertaţi persoanele din jur. Strigătul unei persoane care cere ajutor poate descuraja agresorii;
-Asigurați-vă că și copiii dumneavoastră știu cum să se protejeze pentru a nu deveni victime ale tâlhăriilor.
În cazul în care integritatea corporală sau viața vă sunt puse în pericol, renunțați la bunurile pretinse de agresori și încercați să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora (înălţime, trăsături ale feței, semne particulare, vestimentație etc.) și sunați urgent la 112.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.