Expres

Soţia bărbatului mort după protestul din 10 august a depus plângere penală

 

Soţia lui Ilie Gâzea, protestatarul din Turnu Măgurele care a murit la scurt timp după protestul din 10 august, de la Bucureşti, a depus o plângere penală şi se gândeşte să ceară statului daune pentru decesul bărbatului, considerând că a fost provocat de expunerea la gazele folosite de Jandarmeria Română.

„Eu consider că a fost gazat. Din această cauză a survenit decesul lui. Chiar dacă el suferea şi de altele, eu asta consider”, a declarat Paula Gâzea, care a fost însoţită de avocata sa pentru a depune plângerea.

Femeia susţine că soţul ei a început să se simtă tot mai rău după ce a inhalat gaze la protestul din 10 august, iar în câteva zile a decedat.

Acesta avea dinainte probleme de sănătate, pe care expunerea la gazele CS (o-Clorobenziliden malononitril) şi DM (10-Cloro-5,10-dihidrofenarsazinina) folosite de Jandarmeria Română le-ar fi agravat. Ilie Gâzea a murit pe data de 19 august, în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Alexandria, din cauza hemoragiei interne.

Pensionarul plecase la prostest, în Bucureşti, alături de alte 14 persoane din Turnu Măgurele.

Potrivit presei centrale, în timpul protestului, în jurul orelor 17.00, Ilie Gâzea a trecut prin faţa cordonului forţelor de ordine. Din spate, din mulţime, s-ar fi aruncat cu câteva sticle din plastic, iar jandarmii au reacţionat cu un jet de gaze lacrimogene asupra mulţimii, care l-a „lovit” şi pe teleormănean. La scurt timp, el a început să lăcrimeze, să tuşească, iar în câteva minute să sângereze pe nas şi pe gură, aşa că a mers spre o ambulanţă, fiind însoţit de un prieten.

Ilie Gâzea avusese probleme cu consumul de alcool şi suferea de anemie (sindrom mielodisplazic). Potrivit soţiei, în luna februarie, a fost la un control la Spitalul Fundeni din Bucureşti, unde a fost internat o zi, iar „din data de 19 februarie nu a mai consumat nici o picătură de alcool”.

„Ilie Gâzea avea ciroză hepatică şi anemie. Ciroza a dat naştere varicelor esofagiene”, a declarat, pentru Ziare.com, o sursă implicată în anchetă. 
Acele varice s-ar fi fisurat, de la gaze, provocând o hemoragie îndelungată (sindromul Mallory-Weiss).

Anemia ar fi inhibat coagularea sângelui şi cu toate că echipajul SMURD i-a oprit sângerarea nazală, cea esofagiană a continuat, în condiţiile în care bărbatul a refuzat să fie dus la spital, în timpul protestului, pentru un control amănunţit.

Referitor la substanţele folosite de Jandarmeria Română, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii şi coordonator al serviciului medical de urgenţă SMURD, Raed Arafat, a declarat următoarele, la trei zile după protest:

„Ne-am consultat şi cu oameni din afară şi ne-am consultat cu mai mulţi care sunt mai experţi decât noi – dacă este un motiv de îngrijorare, dacă trebuie să le recomandăm oamenilor să meargă la control. Sunt ţări în care astfel de substanţe sunt folosite săptămânal sau în fiecare lună. Am vorbit cu oameni care erau mult mai expuşi decât noi la astfel de cazuistici şi care ştiau bine despre ce vorbesc. Ne-au zis că, de regulă, marea majoritate rămâne fără efecte în câteva zeci de minute. O parte – dacă s-a expus mai mult – poate să aibă efecte mai ales la nivel laringo-faringian, poate să rămână chiar câteva zile sau mai mult cu anumite simptome, dureri, care necesită într-adevar urmărire medicală. Dar internarea în spital este extrem de rară şi dacă se internează, de regulă nu din cauza asta, ci din alte cauze, sau dacă apar persoane care aveau comorbidităţi, de exemplu, astm bronşic, fiind expuse la aceste substanţe, să se exacerbeze simptomatologia respiratorie”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button