Expres

O tânără BRAŞOVEANCĂ luptă cu o formă rară de sarcom

  • IMG_8835_255891.JPG
 

Citiți și:

BRAȘOV. Demonstrație gratuită de terapie chineză, în beneficiul unei tinere

 

Diana Lungu este o fată frumoasă, care în octombrie va împlini 26 de ani. A făcut Facultatea de Litere în Brașov, lucrează la un call-center (într-o limbă străină), are părinți (foto 2) care o iubesc ca pe ochii din cap și o cățelușă, Masha, care este răsfățata familiei. Dianei îi plac plimbările pe munte și lectura, ca și timpul petrecut cu prietenii. Însă tot tabloul acesta de fericire calmă s-a întunecat de aproape opt luni. Într-o zi de iarnă, fata, ieșită la plimbare cu Masha, a alunecat pe gheață și a căzut. Întâmplare banală ce ar fi fost uitată, dacă nu apărea o umflătură deasupra claviculei drepte, însoțită de durere. Le-a pus pe seama căzăturii, a luat calmante, a făcut masaj, durerea s-a mai atenuat, dar a reapărut. Când deja persista de ceva vreme, iar umflătura se tot mărea, în loc să se retragă, părinții îngrijorați au dus-o la medic. Investigații, consultații și un prim diagnostic, dar și acela incert. „Limfom? Sarcom?” au scris medicii, sporind neliniștea Dianei și a părinților. Le era clar că e de rău, că e o tumoră, dar nimeni nu le spunea cât de rău ar putea fi. Au urmat alte investigații, alte analize, cu rezultate așteptate pe ghimpi, în mai multe spitale din Brașov, dar și la București sau Cluj. „E sarcom și trebuie să tăiem clavicula, o să piardă mâna dreaptă, dar șansele de supraviețuire pe mai mulți ani, și așa mutilată, sunt 50/50”, le-a spus un chirurg brașovean, retezându-le în câteva fraze speranțele. Dar un părinte nu se poate lăsa învins când lupta pe care o poartă este pentru viața și sănătatea copilului său. Năuciți încă de verdictul dat atât de brutal, au alergat la alt spital, la alți medici din Brașov. De unde au fost trimiși mai departe, cu alte semne de întrebare pe scrisorile medicale, cu alte alergături, de data asta prin Capitală, între spitale. Întâi la Hematologie, dar cu probe pentru analize trimise în altă parte, cu analize plătite din banii proprii, ceea ce nu i-a scutit de alte zile nesfârșite de așteptare. În aceste luni le-au intrat în vocabular termeni de care nu auziseră măcar vreodată, dar care sună greu, amenințător, înfricoșător, și au învățat care ar fi răul mai mic. „Ajunsesem să ne spunem că ar fi cea mai mare bucurie dacă ar fi limfom, fiindcă e complet vindecabil. Dar e sarcom, din păcate nediferențiat. Ne-au spus doar că e formă rară, chiar au venit mai mulți medici să vadă operația. Pe unde am fost toți zic că nu au mai întâlnit așa ceva”, spune tatăl fetei, Petrică Lungu.

Sistemul medical românesc mai mult încurcă decât ajută

Într-un final, Diana a fost operată la Clinica de Chirurgie Toracică a Institului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, fiindu-i extirpată tumora, dar mâna îi este imobilizată. Ar trebui să facă recuperare, pentru a-i reda funcționalitatea, dar ar trebui să facă și chimioterapie și poate radioterapie. Însă nimeni nu-i poate spune ce anume, fiindcă nici diagnosticul nu e clar. „În primele 30 de zile de la operație era contraindicat să urmeze vreun tratament, dar iată că au trecut și nu știm ce e de făcut. Știm doar că nu e timp de pierdut, dar și dacă primește o medicație nepotrivită, i-ar putea compromite șansele de însănătoșire. Există o investigație imagistică, un fel de CT, dar ultraperformant, costă 5.000 de lei și pentru a-l face gratuit e nevoie de aprobarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Această investigație arată dacă și pe unde sunt răspândite în organism celulele tumorale. Comisia care dă aprobarea se mai întrunește însă doar în septembrie”, spune mama fetei, Gabriela Lungu. „Chirurgul care i-a scos tumora a spus că a curățat în proporție de 98-99%. De unde știe asta? Cum a măsurat? Și dacă acel 1% se răspândește rapid în organism? De aceea avem nevoie de acel CT și mai ales avem nevoie să știm clar ce fel de sarcom e, ca să înceapă cât mai repede tratamentul. Am aflat că în Lyon ar fi o clinică specializată în sarcoame, dar trebuie să ajungem acolo cu un diagnostic clar. Nu am stat nici o clipă în ultimele luni. Ne-am interesat peste tot, am programat-o și la Milano, dar nu ne-am mai dus, că a fost operată. Ne izbim de tot felul de piedici, mai ales că e perioadă de concedii”, completează tatăl Dianei.
Dată fiind raritatea formei de sarcom, singura speranță pentru un diagnostic fără echivoc – pe urma căruia să vină și soluția salvatoare pentru sănătatea și viața Dianei  – este un laborator din străinătate. „Chiar șeful unui mare laborator din țară ne-a spus să nu ne mai pierdem vremea, că nu ne poate ajuta nimeni în România. Tocmai asta e problema, că pierzi timp prețios. Chiar dacă ai avea banii necesari, nu știi încotro s-o pornești, nu există un circuit bine pus la punct al pacientului. Ești trimis dintr-o parte în alta sau chiar în mai multe părți deodată și apoi ești lăsat așa, toată lumea dă din umeri. Diana ne are pe noi, dar ce fac cei singuri, cei care sunt de la țară? Cred că mulți mor cu zile”, punctează cei doi părinți. Au fost îndrumați spre Institutul de Patologie al Universității din Wuerzburg (Germania), unde au trimis toate documentele medicale, dar mai ales blocurile de parafină în care se află țesutul tumoral prelevat pentru biopsii. Încă nu le e clar dacă trebuie să meargă și fata.

Cum puteţi ajuta

Însă acesta e doar începutul cheltuielilor pe care le au de făcut pentru a o salva, iar resursele lor financiare, împuținate de alergăturile din ultimele luni, sunt pe sfârșite. Aici interveniți voi, oamenii care puteți și doriți să ajutați această familie să-și recapete existența senină. „Nu știm exact acum de câți bani va fi nevoie. Dar orice ban în plus peste ceea ce trebuie pentru tratamentul Dianei va fi dat altora care să-i folosească pentru a-și redobândi sănătatea”, dă asigurări Petrică Lungu. O prietenă a fetei, tot braşoveancă, medic în Marea Britanie, i-a deschis pe Facebook o pagină de donaţii, dar din eroare una afiliată Sarcoma UK, ceea ce însemna că banii strânşi se duceau către fundaţie pentru cercetarea în domeniu şi conştientizarea asupra bolii, astfel că a fost stopată strângerea de fonduri. Cei de la fundaţie au anunţat că vor returna cei 2.397 de euro, care vor ajunge apoi la Diana. Ieri a reuşit să deschidă o pagină personală, prin care puteţi dona direct, sau aveţi la dispoziţie contul bancar: RO86RNCB0053140804780004, titular Lungu Diana Gabriela. De asemenea, Asociaţia Aici pentru Tine din Braşov intenţionează să deschidă o campanie prin site-ul propriu, astfel încât să se poată dona prin PayPal.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button