Sănătate

Studiu. Boala Alzheimer ar putea fi detectată printr-o simplă examinare oftalmologică

 

Detectarea semnelor precoce ale bolii Alzheimer ar putea fi realizată în viitor printr-o simplă examinare oftalmologică, arată un studiu publicat recent în jurnalul medical american „JAMA Ophtalmology”.

Cu ajutorul unui instrument utilizat frecvent de oftalmologi, o echipă de cercetători a reuşit să detecteze anumite leziuni la nivelul retinei unor pacienţi.

„Majoritatea avem o mică zonă lipsită de vase de sânge în centrul retinei, zona responsabilă de vederea de mare precizie. Aceasta zonă fără vase de sânge era semnificativ mai mare la persoanele cu boala Alzheimer în stadiu preclinic”, a explicat Rajendra Apte, profesor de oftalmologie la Universitatea St. Louis, coautorul studiului.

Numai 30 de pacienţi au participat la acest experiment. „Este nevoie de mai multe experimente efectuate pe un număr mai mare de persoane, pe o perioadă mai lungă de timp, înainte de a se putea trage concluziile”, a arătat Doug Brown, director de cercetare în cadrul Societăţii Alzheimer.

Identificarea primelor semne ale bolii Alzheimer printr-o simplă examinare oftalmologică ar costa mai puţin şi ar fi neinvazivă în comparaţie cu tehnicile actuale utilizate pentru detectarea proteinelor asociate acestei afecţiuni, respectiv scanarea PET sau puncţia lombară.

Deocamdată, nu este disponibil niciun tratament pentru această boală, însă există anumite remedii, cu efecte limitate, pentru ameliorarea simptomelor care sunt în principal tulburări ale funcţiilor cognitive.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button