BRAŞOV. „Asalt” de sezon pentru cardul european de sănătate
Conform statisticii elaborate de Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov, cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) a fost solicitat în primele şapte luni ale anului de aproape 12.000 de braşoveni. Şi toţi l-au primit, întrucât au îndeplinit condiţiile legale de eliberare a documentului.
Unii, însă, s-au ales cu un Certificat de Înlocuire Provizorie (CIP), o foaie A4, perfect valabil, deşi nu are nici un element de siguranţă, ci doar datele sale personale şi datele Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului Braşov. Astfel, dintre cei 11.980 de solicitanţi braşoveni ai CEASS din perioada 1 ianuarie – 10 august 2018, 678 au primit un CIP. Dacă CIP-urile se eliberează în maximum trei zile lucrătoare, solicitanţii primesc cardurile în şapte zile, prin scrisoare recomandată sau curier, în intervalul orar specificat de ei, întrucât cardul se înmânează doar titularului. CIP-urile se eliberează în anumite condiţii, când plecarea în statele membre UE are loc în regim de urgenţă. Eliberarea cardului este gratuită, de la 1 ianuarie 2008, dar în 2007 a costat iniţial circa doi lei, apoi a ajuns la peste patru lei.
Şi asiguraţii CASAOPSNAJ (Casa de Asigurări de Sănătate a Armatei Ordinii Publice Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti) primesc card european de sănătate tot prin CNAS, respectiv prin CASJ. La Braşov a fost cazul a 484 de asiguraţi AOPSNAJ.
Lunile cele mai aglomerate sunt cele de vacanţă, evident. Astfel, dacă în lunile de iarnă sunt circa 700 de solicitări pe lună, în lunile de vară, cererile sunt triple. Astfel, conform informaţiilor oferite de purtătorul de cuvânt al CASJ Braşov, jr. Ancuţa Daisa, în ianuarie 2018 au fost 748 de solicitări, în martie, 1.113, iar în iunie şi iulie, câte 2.400.
În 2017, CASJ a eliberat aproape 16.000 de carduri europene de sănătate şi aproape 1.000 de certificate de înlocuire provizorie al acestuia.
Documentul este valabil un an, dar pentru şedere temporară de şase luni
Cardul european este valabil un an şi dă dreptul la asistenţăa medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene. Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult 6 luni.
Pentru obţinerea lui este nevoie de o copie după buletin şi dovada că solicitantul este asigurat sau coasigurat al sistemului public de sănătate (plăteşte, i se plăteşte contribuţia lunară – scutit prin lege de plata contribuţiei), alături de o cerere-tip, formularul putând fi şi descărcată de pe site-ul www. casbv.ro sau www.cnas.ro. În cazul copiilor sub 14 ani, în locul buletinului se depune copie după certificatul de naştere. Astfel, braşovenii care călătoresc în ţările membre UE nu mai trebuie să încheie o asigurare privată de sănătate. Totuşi, facilitatea pusă de CNAS la dispoziţia asiguraţilor în conformitate cu directivele Comisiei Europene nu acoperă şi tratamentul în străinătate al afecţiunilor preexistente călătoriei respective, ci numai al problemelor de sănătate care apar în timpul sejurului. Tratamentul în caz de necesitate se va face în condiţiile generale stabilite de sistemul public de asigurări de sănătate din ţara respectivă, ceea ce înseamnă că unele tratamente care sunt gratuite în România ar putea fi doar compensate parţial în statul unde survine problema de sănătate. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care sunt acordate aceste servicii.
Ce facem în absenţa CEASS-ului?
În situaţia în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene şi, din diferite motive, nu se mai află în posesia cardului euopean de sănătate (nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat sau cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situaţie similară), acesta trebuie să contacteze casa de asigurări de care aparţine (prin poştă, fax, email) şi să solicite certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate. Casa de asigurări de sănătate îi va trimite certificatul la adresa menţionată în termen de 24 ore.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.