BRAȘOV. Tânărul nevăzător cu 9.33 la Bac a devenit student la cea mai râvnită specializare
Bogdan Suciu, primul elev nevăzător integrat în învăţământul de masă, a devenit student şi nu oriunde, ci la specializarea cu cea mai mare concurenţă de anul acesta la Universitatea „Transilvania”. El a fost admis la programul Psihologie, din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, program de studii unde concurenţa a fost de 13 candidaţi pe un loc bugetat.
Bogdan a reuşit să ia Bacalaureatul cu media 9.33, după ce a absolvit Seminarul Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloaie” ce aparţine Liceului „Andrei Mureşanu”, cu media 9.75. Tânărul este pe poziţia 25 din 100 de locuri şi 523 de candidaţi, având media 9.33 la Bac, cu 9.70 la Istorie, 9.60 la Limba şi Literatura Română şi 8.70 la Logică. Proaspătul student al Facultăţii de Psihologie a Universităţii „Transilvania. are o poveste de succes, el fiind integrat în învăţământul de masă din Braşov, la Şcoala Gimnazială nr. 1 şi apoi la Liceul „Andrei Mureşanu”. Bogdan Suciu a învăţat să scrie şi să citească în alfabetul Braille, la Centrul de Zi pentru copii nevăzători din Braşov, alături de profesorii nevăzători Costi Marchidan şi Gheorghe Pană, în proiectul „Zâmbeşte, sunt lângă tine!”, derulat de Asociaţia Catharsis, condusă de Azota Popescu. „Felicitări, Bogdan, ţie, părinţilor tăi şi tuturor profesorilor care te-au valorizat de-a lungul celor 12 ani de şcoală! Mai întâi, profesorii nevăzători, Costi Marchidan şi Gheorghe Pană, care te-au învăţat să scrii şi să citeşti în alfabetul Braille la Centrul de zi pentru copii nevăzători Braşov. Apoi, profesorii Maria Dobai şi Ionel Gheorghe, directorii Școlii Gimnaziale nr. 1 Braşov, care au acceptat integrarea ta în învăţământul de masă. Și, la loc de cinste se află colegii tăi de clasă, care te-au tratat ca pe un egal, ceea ce de fapt şi eşti. Aducem un prinos de recunoştinţă colegilor şi profesorilor de la Liceul Andrei Mureşanu Braşov, care ţi-au acordat atenţie şi te-au ajutat să promovezi examenul de bacalaureat cu 9.33. Un rezultat extraordinar pentru un elev nevăzător, dar foarte determinat. Bravo, Bogdan, eşti un model pentru noi toţi şi ne mândrim cu tine, dar şi cu părinţii tăi, cei mai buni parteneri ai Asociaţiei Catharsis Braşov în implementarea proiectului «Zâmbeşte, sunt lângă tine!». Bogdan, dragul nostru student, colegii tăi de la Centrul de zi pentru copii nevăzători, colectivul de psihopedagogi şi toţi cei care au investit în educaţia ta, se bucură enorm de mult de acest remarcabil succes şi îţi transmit sincere felicitări!”, a scris pe Facebook Azota Popescu.
Nu doar părinţii şi colegii au contribuit la acest succes. În ultimii şapte ani, Bogdan a avut un psihopedagog asistent, relatează Digi24. Femeia i-a scris totul pe hârtie, la şcoală, iar acasă, membrii familiei au citit şi înregistrat fiecare rând, astfel încât adolescentul să poată asimila materia. „Am plâns, deci nu, asta a fost reacţia, de bucurie…(…) Efectiv am stat, îl luam de acasă, mergeam la şcoală, stăteam lângă el în bancă, îi luam notiţele, că acasă mama procesa totul, înregistra pe mp3, ca să poată să înveţe mai departe. Îi scriam tezele şi testele şi eram colegi de bancă”, povestește Anca Cosma, psihopedagogul lui Bogdan, pentru sursa citată.
Odată devenit student, Bogdan trebuie să se despartă de cea care i-a fost ca o umbră, timp de şapte ani. Legea îi cere acest lucru. Ambii părinţi au serviciu şi nu au găsit, încă, pe altcineva, care, contra cost, să îl însoțească permanent pe Bogdan la facultate.
Foto: Digi24
Citiți și:
BRAŞOV. Primul elev nevăzător integrat într-o școală de masă a luat Bacalaureatul cu 9.33
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.