Delicte

BRAŞOV. DGA: Obişnuita „atenţie” este, de cele mai multe ori, dare de mită, respectiv infracţiune

 

Prezenţi la Braşov pentru o întâlnire cu presa locală, reprezentanţii Biroului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Regionale Anticorupţie (DGA) au ţinut să le amintească braşovenilor că nu doar luarea, ci şi darea de mită reprezintă infracţiune.

„Cetăţenii trebuie să ştie că darea de mită este infracţiune, că de multe ori acea «atenţie» cu care au fost obişnuiţi este, de cele mai multe ori, dare de mită”, a explicat comisar şef Sarmizia Fetcu, şef al Biroului.

Acelaşi lucru l-a subliniat şi comisarul şef Liviu Ungureanu, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Braşov. În acest context, el a povestit despre cazul unui bărbat care a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare, după ce a încercat să mituiască un poliţist rutier care îl prinsese şofând fără a avea permis de conducere.

În fapt, în data de 26 noiembrie 2017, agentul de poliţie a vrut să oprească pentru control un autoturism Skoda, însă şoferul i-a ignorat semnalele, astfel că a pornit în urmărirea lui. La un moment dat, maşina urmărită a intrat pe un drum forestier, unde a rămas înţepenită în noroi, fiind prinsă din urmă de poliţist.

Ulterior, la verificări, poliţistul a constatat că şoferul fugar nu avea permis de conducere.

În acest context, bărbatul de la volan i-a propus poliţistului să-i dea 1.000 de lei, pentru a nu-i întocmi dosar penal, dar a fost refuzat.

„Apoi, s-a oferit să-l ducă la un bancomat şi să scoată o sumă mai mare de bani, neprecizată, pentru a i-o da, însă poliţistul ne-a sesizat, iar după vreo două săptămâni, bărbatul a fost trimis în judecată. În luna aprilie, el a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare”, a precizat şeful SJA Braşov.

„Facem şedinţe cu colegii din Poliţie, pentru a-i învăţa cum să procedeze în astfel de cazuri, dar nu ajungem la cetăţeni, care trebuie să se obişnuiască să nu ofere”, a mai explicat sursa citată.

Este de menţionat faptul că poliţiştii din cadrul DGA verifică şi sesizările făcute anonim.

Braşovenii au la îndemână următoarele căi, pentru sesizări: sunând la call center-ul DGA – 0800.806.806 (cea mai facilă metodă şi gratuită); trimiţând petiţii de pe site-ul DGA (mai-dga.ro), pe adresa de mail a serviciului judeţean (brasov.dga@mai.gov.ro), direct la SJA Braşov; fiind primiţi în audienţă.

Cât priveşte mita în sistemul de sănătate, comisarul şef Liviu Ungureanu ne-a putut preciza că un singur medic a sesizat DGA, în ultimii patru ani, cu privire la faptul că un pacient a vrut să-l mituiască, oferindu-i 400 de lei. „Poate se refuză mita (n.r. în sistemul medical), dar fără să fim informaţi”, a precizat şeful SJA Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button