Ministrul Agriculturii, despre indicatorii de performanță pentru plățile directe: „Pot deveni o povară suplimentară”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susținut, recent, în cadrul Consiliului Agrifish privind Politica Agricolă Comună (PAC), că indicatorii de performanţă pentru plăţile directe pot deveni o „povară suplimentară”.
„În ceea ce priveşte subsidiaritatea, considerăm că există riscul unei aplicări neunitare a PAC ce poate expune şi mai mult statele membre la corecţii financiare din partea structurilor de control ale Uniunii Europene. Apreciem intenţia Comisiei de a extinde responsabilitatea statelor membre în gestionarea PAC, care permite mai buna adaptare la condiţiile specifice fiecărui stat membru, însă o flexibilitate sporită ar putea reprezenta şi un prim pas către renaţionalizarea PAC şi o politică agricolă mai puţin comună şi de aici şi posibilitatea unor mari diferenţe în aplicarea PAC în diferite state membre cu posibile denaturări ale pieţei. Indicatorii de performanţă pentru plăţile directe pot deveni o povară suplimentară cu posibile interpretări diferite şi care se pot schimba ridicând gradul de relativitate al lor, în lipsa unor norme unitare interpretarea devine relativă, iar subsidiaritatea îndoielnică”, a declarat Petre Daea.
Cu acest prilej, oficialul a reiterat ideea că plafonarea plăţilor directe pentru fermieri este „de neacceptat”.
Miniştrii Agriculturii din cele 28 de state membre s-au reunit, în 16 iulie, la Bruxelles pentru a discuta formele de simplificare a PAC care ar putea fi aplicate în perioada 2021-2017, dar şi despre viitorul buget al acesteia.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.