BRAŞOV. Bărbaţi din Republica Moldova, prinşi muncind „la negru” pe şantier. Angajatorii riscă amenzi de până la 20.000 de lei pentru fiecare dintre ei
Amenzi de până la 20.000 de lei riscă reprezentanţii unor societăţi comerciale din municipiul Braşov, după ce au angajat „la negru” doi bărbaţi din Republica Moldova, pentru a executa lucrări pe un şantier din oraş.
Controlul a avut loc vineri, la el participând poliţişti de imigrări şi inspectori de muncă, însoţiţi de jandarmi de la Gruparea Mobilă.
„În cadrul activităţii întreprinse, poliţiştii de imigrări au depistat doi cetăţeni străini, ambii din Republica Moldova, cu vârste de 19 şi 48 de ani, care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale, respectiv fără a deţine aviz de muncă conform prevederilor OUG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.
Ca urmare a celor constatate, pe numele reprezentanţilor societăţilor comerciale vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale, în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu sume între 10.000 lei şi 20.000 lei pentru fiecare străin depistat”, se menţionează într-un comunicat remis astăzi de Serviciul de Imigrări al judeţului Braşov.
Poliţiştii de la imigrări au atenţionat că vor continua organizarea unor astfel de acţiuni.
Totodată, ei au amintit că străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare obţinut de angajatori.
În vederea detaşării pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obţină avizul de detaşare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.
Avizul de angajare/detaşare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detaşare.
Angajatorul are obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activităţii acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detaşare, precum şi a înscrisurilor prevăzute de lege.
Totodată, are obligaţia de a comunica, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detaşării acestuia.
Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maxim 4 ore pe zi.
Detalii privind angajarea străinilor pe teritoriul României găsiţi AICI!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.