Politic

PSD BRAŞOV a băgat băţul prin gard, făcând ca Primăria şi Consiliul Judeţean să se certe iar din cauza monumentelor istorice

 

În urma apariţiei în presa braşoveană a unor reportaje în care se trăgea un semnal de alarmă asupra stării necorespunzătoare a unor obiective turistice, monumente istorice ale Braşovului, formaţiunea politică judeţeană PSD a reacţionat. Cum se spune în popor, „a băgat băţul prin gard”.

Într-un comunicat de presă transmis duminică, social-democraţii din oraşul de sub Tâmpa au dat vina pe Consiliul Judeţean Braşov pentru aceste clădiri „în paragină din cauza nepăsării”.

Politicienii PSD Braşov au spus despre Consiliul Judeţean că „este administratorul fortificațiilor din jurul orașului. Cu Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Graft, Consiliul Județean se laudă pe pagina sa de internet că le are în grijă, că le-a reabilitat în 2003-2007. Ba mai mult, pe unele, precum Bastionul Graft încă le mai exploatează, pentru că vizitarea se face contra-cost. Atunci, de ce Turnul Negru, aflat la câteva zeci de metri de acesta, este închis? De ce scărilor, care erau din lemn le lipsesc multe trepte, astfel încât oricine trece pe acolo este în pericol? Aflăm din presă că vicepreședintele Consiliului Județean dă vina pe Guvern, vinovatul de serviciu, că nu aprobă mai repede trecerea monumentelor istorice în grija Primăriei. Dar monumentele la cine au fost în ultimii ani? Cine ar fi trebuit să aibă grijă de ele?” 

Ca urmare, ei cer Primăriei Brașov să someze Consiliul Județean să pună de urgență la punct monumentele: „Urmează luna august, cu aflux important de turiști, care nu au ce să vadă din cauza nepăsării acestor oameni. Iar dacă CJ nu mișcă un deget, cerem amendarea instituției!”

 

Turnurile, bine conservate?!

În replică, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, a declarat că, în afara unor deteriorări la scara unuia dintre turnuri, monumentele aflate în discuţie sunt în stare bună.

„Conform legii, Consiliul Judeţean şi cel Local au întocmit cele două comisii de predare-primire, am făcut demersurile să fie dată Hotărârea de Guvern, prin care monumentele să fie trecute în proprietatea celui în drept care este şi trecut în cartea funciară, Primăria Braşov. Este vorba despre turnurile şi zidurile Cetăţii Braşov. Urmează ca Guvernul să emită Hotărârea. Am înţeles de la parlamentarul Roxana Mînzatu că ar fi nevoie de vreo 18 avize, de la toate ministerele, iar până acum s-au obţinut în jur de 13. Abia apoi Primăria poate face investiţiile, iar după ştiinţa mea s-au şi alocat bani de la bugetul local în acest sens, pentru a le repune ulterior în circuitul turistic”.

Gabor a adăugat că, din cauza acestei incertitudini, Consiliul Judeţean nu poate interveni să facă reparaţii sau reabilitări la monumete dacă va fi cazul: „Dar ele arată foarte bine, după constatările celor două comisii. Trebuie refăcute doar scările de lemn la cele două turnuri, în rest sunt conservate foarte bine. Trebuie doar dotările necesare”. 

 

17 obiective turistice cu documente neclarificate

Într-adevăr, şi Primăria Braşov aşteaptă modificarea anexei la Hotărârea de Guvern nr. 972/2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Braşov, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Braşov. 

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea, a precizat: „Abia apoi se face predarea obiectivelor către municipalitate. Noi am prevăzut în bugetul local fonduri în sumă de 200.000 de lei pentru demaratea lucrărilor de reparaţii la aceste obiective”. 

În cauză se află 17 obiective, printre care: Casa Sfatului, atestată documentar în anul 1420 și în care a funcționat pe vremuri primăria comunității brașovene. Acum, în clădirea din Piața Sfatului funcționează Muzeul Județean de Istorie, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea CJ Brașov. Alte imobile care vor suferi modificări în acte sunt: Turnul Negru și Turnul Alb, de pe Dealul Straja, Cetatea orașului Brașov (incintă fortificată, secolul XIV-XV, Latura V – Poarta Șcheilor, latura N-V de-a lungul Canalului Graft, Turnurile lemnarului de pe latura S-V de pe Șirul Beethoven, precum și latura N-E de pe str. Castelului), Bastionul Frânghierilor, Bastionul Cojocarilor și Bastionul Postăvarilor, situate pe Aleea Tiberiu Brădiceanu, Turnul Măcelarilor, Turnurile de Apărare de pe străzile Castelului și Gh. Barițiu, Turnul Studenților.

citiţi şi 

BRAȘOV. Disputele dintre Primărie și Consiliul Județean pe tema imobilelor istorice se vor încheia în urma unei hotărâri…


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button