Educaţie

BRAŞOV. Începe admiterea în liceu. Tot ce trebuie să ştiţi pentru reuşită!

 

După ce au scăpat de emoţiile Evaluării Naţionale, absolvenţii claselor a VIII-a trec acum prin febra admiterii la liceu.

Cei care au susținut Evaluarea Națională revin în școlile gimnaziale pe care le-au frecventat, pentru a completa fișele de înscriere în liceu, ajutați fiind de faptul că și-au aflat locul în clasamentul județean (ierarhia pentru admitere) şi astfel pot alege specializările şi liceele astfel încât să ajungă pe cât posibil unde îşi doresc.
Candidaţii la admiterea în clasa a IX-a se regăsesc în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere (anul acesta, fiind formată în proporție de 80% din media de la Evaluarea Naţională și 20%, media de absolvire a claselor V-VIII). În județul nostru este vorba de 3.661 de copii, de la media 10 până la media 2, doar cei care au susținut examenele, față de cei circa 4.000 de de absolvenți ai claselor a VIII-a din județ.

Formula pentru media de admitere

De astăzi, elevii vor putea completa fişele de înscriere la liceu, pentru repartizarea computerizată, prima etapă, care va avea loc în 9 iulie. Admiterea la licee se va desfăşura în 2018 după aceleaşi reguli ca în anii precedenţi (din 2011 încoace), potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Însă, ca şi în 2017, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu, se calculează după următoarea formulă: MA=0,2 x ABS + 0,8 x EN (MA = medie admitere; ABS = medie generală de absolvire a claselor V-VIII; EN = medie generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a).

Algoritmul de repartizare

Conform metodologiei, repartizarea se face ordonând candidaţii descrescător, după medie, şi încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una dintre opţiunile exprimate pe fişa de opţiuni. Repartizarea computerizată se face astfel: programul caută, atunci când ajunge la un candidat (strict după medie), în lista acestuia de opţiuni prima opţiune validă la care există locuri libere. Dacă mai există locuri la această opţiune, candidatul este considerat admis şi se trece la următorul candidat. În caz contrar, se verifică a doua opţiune de pe fişă, a treia, a patra etc., până când programul găseşte un loc liber la opţiunea înscrisă pe fişa candidatului. Prin urmare, ordinea opţiunilor de pe fişă este semnificativă, dar media „bate” opțiunea, fiind exclus riscul ca un candidat cu medie mai mică să ia locul unuia cu medie mai mare.

Treceţi cât mai multe opţiuni, în ordinea dorită

Specialiştii în educaţie, profesorii, dar şi psihologii şcolari îi sfătuiesc pe părinţi şi pe copii să aleagă în funcţie de înclinaţiile reale spre un anume profil şi specializare, nu doar pentru că aşa procedează alţi colegi de-ai lor sau pentru că li se pare că le place, pentru că altfel pot face o greşeală greu de reparat. În plus, trebuie completate cu mare grijă codurile şi verificate la fel de riguros ulterior, fiindcă o singur cifră greşită îl poate azvârli pe candidat la zeci de kilometri de casă sau la cine ştie ce specializare care poate fi o corvoadă pentru elev. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov spun că, în acest an, ultimele medii de admitere la liceu vor fi mai mici decât cele de anul trecut, după rezultatele de la Evaluarea Naţională. Chiar şi aşa, elevii trebuie să fie atenţi la modul în care îşi aleg viitorul de licean, ghidându-se după ierarhia absolvenţilor de clasa a VIII-a, publicată deja, şi cunoscându-şi locul în acest clasament. „Le recomand atât copiilor, cât şi părinţilor să fie foarte atenţi la fişele pe care le vor completa, la codurile fiecărei specializări la care dânşii doresc să ajungă şi să facă o ierarhizare în primă fază pe zone. Se pot scoate zonele Făgăraş, Rupea, Zărneşti, Săcele – copiii de acolo se vor duce majoritatea în acea zonă”, a spus prof. Ion Negrilă, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Braşov.

De asemenea, candidaţii trebuie să completeze cât mai multe coduri de unităţi şcolare pentru a fi convinşi că sunt admişi. Pentru a nu risca să rămână pe dinafară, se face următorul calcul simplu: se înmulţeşte numărul de opţiuni – numărul de coduri bifate, cu numărul de locuri care corespund acestora (28 de locuri/clasă sau multiplul acestui număr, pe specializare), iar rezultatul trebuie să depăşească numărul care indică poziţia candidatului în ierarhie. Sau invers, împărţiţi numărul pe care îl ocupă copilul în ierarhie la 28 şi vedeţi câte clase/opţiuni trebuie bifate. Completaţi în ordinea dorită, de la cele mai dorite la cele mai puţin dorite, dar având în grijă să fie suficiente. De exemplu, dacă un copil se situează pe poziția 900, el trebuie să bifeze 33 de opțiuni, pentru a nu risca să rămână pe dinafară. „Acordaţi mare atenţie înscrierii unui număr suficient de opţiuni în fişa de înscriere. Primul criteriu de repartizare îl constituie media de admitere, iar cel de-al doilea îl reprezintă opţiunea. Înscrieţi opţiunile în ordinea preferinţei: de la cea mai dorită opţiune spre cea mai puţin dorită opţiune. Atenţie la limba de predare – română, maghiară sau germană”, au subliniat reprezentanţii IŞJ Braşov.

Calendarul admiterii în liceu 2018

29 iunie – 3 iulie 2018 Absolvenții de gimnaziu și părinții acestora vor completă opțiunile în fișele de înscriere, asistați de diriginți.
Absolvenții de gimnaziu care doresc să participe la admitere în alt județ vor completa fișele de înscriere conform procedurii stabilite de Comisia Națională de Admitere.
29 iunie – 3 iulie 2018 Introducerea datelor din fișele de înscriere în baza de date computerizată (aplicația informatică computerizată).  
30 iunie – 4 iulie 2018 Candidații și părinții vor verifică fișele editate de calculator și vor corecta eventualele greșeli din baza de date.
Afișarea listelor corectate în aplicația informatică computerizată.    
4 iulie 2018 Ultima zi pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean / al municipiului București.
Comisia din centrul de înscriere  va preda fișele de opțiuni originale către centrul de admitere județean / al municipiului București.  
5 iulie 2018 Centrele de admitere județene / al municipiului București vor transmite Centrului Național de Admitere baza de date prin confirmarea finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.  
6 iulie 2018 Comisia Națională de Admitere și comisiile de admitere județene / a municipiului București vor verifica, corecta și ulterior transmite baza de date către comisia națională.
6 iulie 2018 Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.  
9 iulie 2018 Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților claselor a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2018 – 2019.    
9 iulie 2018 Afișarea rezultatelor candidaților repartizați în învățământul liceal de stat.
Unitățile de învățământ gimnazial vor afișa listele cu absolvenții repartizați din școlile respective și lista cu locurile neocupate din unitățile de învățământ liceal de stat din județ/municipiul București.
10 – 13 iulie 2018 Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care au fost repartizați candidații.  
13 iulie 2018 Unitățile învățământului liceal de stat vor transmite situația locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere. 
16 – 18 iulie 2018 Comisia județeană de admitere va rezolva situațiile speciale apărute după etapă de repartizare computerizată, repartizarea candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care nu au participat și a celor care au participat, dar nu au fost repartizați în etapă repartizării computerizate.

A două etapă de admitere în învățământul liceal de stat,
pentru candidații din seria curentă și a candidaților din seriile anterioare
care nu împlinesc 18 ani până la dată începerii cursurilor
anului școlar 2018 – 2019
18 iulie 2018Afișarea situației locurilor libere, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau probelor la limba modernă sau maternă.
 3 septembrie 2018Candidații se vor înscrie la liceele care organizează probele de aptitudini sau probele la limba modernă sau maternă.
4 – 5 septembrie 2018Desfășurarea probelor de aptitudini sau probelor de limba modernă sau maternă.
   3 – 6 septembrie 2018Absolvenții clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în termen sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare își vor trimite cererile de înscriere.
   7 septembrie 2018Vor fi repartizați absolvenții clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în termen sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anerioare.
 7 septembrie 2018Transmiterea rezultatelor repartizării către Centrul Național de Admitere, prin confirmarea încheierii operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.
 

CITIŢI ŞI:


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button