Expres

BRAŞOV. „Laser, frate!” la Aula Universităţii

 

La Aula „Sergiu T. Chiriacescu” a Universităţii Transilvania se desfăşoară până la finele acestei săptămâni Conferința Internațională a Proiectului ELI NUCLEAR PHYSICS (ELI -NP). Sub genericul „Nuclear Photonics 2018″, conferinţa internaţională este organizată de Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), Institutul Național de Fizică și Inginerie Nuclearä „Horia Hulubei” (IFIN-HH), în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brașov.
Evenimentul reuneşte cercetători din întreaga lume implicaţi în dezvoltarea reacţiilor nucleare produse de fascicule de fotoni laseri si gama, în domeniul fizicii nucleare si a aplicațiilor acesteia, cu scopul de a face schimb de expertiză și de a-și împărtăși cele mai recente rezultate în domeniu. Conferința este cea de-a doua ediție a unor serii bienale consacrate fizicii nucleare și aplicațiilor cu fotoni. Prima ediție s-a desfășurat în Monterey, California, în anul 2016 și acest proces de comunicare a luat ființă ca urmare a faptului că domeniul fotonicii nucleare și aplicațiile acesteia sunt în continuă evoluție și dezvoltare.
Printre principalele teme care vor fi abordate se numără: fizicä nucleară fundamentală și spectroscopie, interacțiuni de mare intensitate laser-plasmă, medicină nucleară, inclusiv radiografie si radioterapie, detectarea și managementul materialelor nucleare, astrofizică nucleară, cosmologie şi altele.
La eveniment s-au înregistrat aproximativ 200 de participanți din peste 20 de țări.

Ambasadorul SUA, prezent la conferinţă

România a fost aleasă pentru a găzdui cea de-a doua ediţie a evenimentului, ţinând cont că în ţara noastră va funcţiona, de anul viitor, cel mai puternic laser din lume. Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, prezent la conferinţă, a declarat pentru Radio România Actualităţi că imaginea României ar putea fi îmbunătăţită graţie acestui proiect. „Cred că este incredibil acest proiect ELI-NP. Vreau să spun că se află la frontiera ştiinţei şi se dezvoltă aici, în România. Românii ar trebui să fie foarte mândri că se întâmplă în Măgurele. În privinţa fondurilor alocate cercetării, cred că problema reprezintă o provocare pentru toate ţările. În SUA încă investim destul de mult în laboratoare şi sistemul universitar. Chiar nu ştiu cât s-a investit aici, dar ar trebui alocaţi mult mai mulţi bani pentru cercetare”, a spus ambasadorul care este convins că acest proiect ELI-NP poate îmbunătăţi imaginea României: „Cred şi că toată această săptămână de conferinţe la Braşov, unde vin oameni de ştiinţă din lumea întreagă, este un alt semn în privinţa adevăratului potenţial al României”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button