BRAŞOV. „Nu sunteți singuri acasă!” – proiect pilot pentru asistența informatizată a persoanelor în vârstă şi singure
Persoanele în vârstă care locuiesc singure vor putea beneficia de asistență și supraveghere digitalizată, prin intermediul unor aplicații mobile care le vor ține loc de asistent social, de familie sau de prieten, înlăturând sentimentul de singurătate. .
Astăzi și mâine, Primăria Brașov, Direcția de Asistență Socială și Universitatea Transilvania găzduiesc o serie de întâlniri de lucru în cadrul proiectului NOAH (Not Alone At Home – Nu sunteți singuri acasă), finanțat prin Programului European AAL (Active and Assisted Living – Viață Activă și Asistată).
„Proiectul NOAH este destinat persoanelor vârstnice (peste 65 de ani, singure acasă) și propune folosirea unui sistem cu senzori de mișcare în vederea monitorizării acestora în propria casă. Proiectul abordează tema susținerii vieții independente a adulților în vârstă care locuiesc singuri, ajutându-i pe aceștia în managementul activităților zilnice, prin furnizarea unei conexiuni mult mai eficiente cu persoanele care le sprijină (rude, prieteni, ingrijitori) precum și prin creşterea siguranței și percepției lor cu privire la aceasta. Principalul rezultat preconizat se referă la creșterea semnificativă a eficacității practicilor de îngrijire a persoanelor în vârstă, eficacitate care acționează pe două direcții: atât prin creșterea încrederii în sine și a autonomiei utilizatorului final, cât și din punct de vedere al ofertei (împuternicirea celor care se ocupă de îngrijirea persoanelor în vârstă). Sistemul NOAH nu are ca scop punerea în funcţiune a unui instrument de asistare automat, ci integrarea în mod eficient și completarea (din punct de vedere al familiei) practicii de îngrijire la domiciliu. Din punctul final de vedere al utilizatorului vor fi furnizate unelte eficiente care vor ajuta la planificare și care se vor ocupa cu activitățile zilnice într-un mod mai sigur și mai eficient, dar acesrte unelte au în vedere și motivația și implicarea socială“, explică Prof.dr.ing. Sorin-Aurel Moraru, reprezentantul Universității Transilvania în acest proiect.
Senzorii pot fi montați pe pat, pe scaun, pe uși sau ferestre, pe ușa de la frigider, întrerupătorul de curent etc. Acestea transmit semnalul către un modul de analiză a comportamentului și rezultatele sunt trimise înapoi, pe telefonul mobil, prin intermediul unor aplicații, atât la utilizator (persoana în vârstă), cât și la persoana care are grijă de ea (asistentul social și/sau rudă, prietemn etc), mesajul fiind adaptat în funcție de cel care îl primește. Mesajul îl înștiințează despre o activitate pe care a efectuat-o sau nu, de exemplu, că a stat prea mult pe scaun și că este timpul să se mai miște sau că a uitat lumina aprinsă, sau că nu a închis geamul, sau că are ușa de la frigider deschisă . În felul acesta, persoana în vârstă are garanția că nu este singură, uitată în casă.
„Municipiul Brașov acordă o importanță deosebită serviciilor sociale și are o colaborare foarte bună cu societatea civilă, în special organizații care acordă servicii sociale, precum și cu Universitatea Transilvania. Proiectul este o premieră în România, iar Municipiul Brașov are deja o experiență în digitalizarea serviciilor pentru persoane vârstince, prin alte două proiecte implementate de asemenea în premieră, în care am fost parteneri. Cred că trebuie să acordăm o atenție deosebită persoanelor vârstnice, pentru că ele au necesități speciale. Este greu să ajungi să fii singur în casă la o vârstă foarte înaintată, mai ales că această categorie de persoane are , de cele mai multe ori, și nevoie de asistență specializată“, a declarat Costel Mihai, viceprimar al Municipiului Brașov.
Activitățile proiectului se desfășoară cu ajutorul mai multor parteneri din Uniunea Europeană (Italia, Austria, Belgia și România). Scopul întâlnirii din aceste zile este testarea și evaluarea sistemului de senzori într-un context multicultural. Sesiunea de lucrări prezintă rezultatele întâlnirilor de co-design și co-creare cu persoanele vârtsnice și asistenții sociali, prezentarea celei de a doua generații de senzori, rezultatele intermediare ale proiectului și organizarea următoarelor activități. La Brașov participă la crearea și testarea acestui sistem 20 de persoane vârstnice nevăzătoare care colaborează cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Brașov.
Proiectul are o perioadă de doi ani, fiind demarat în urmă cu șase luni. Finalitatea este crearea unui kit care să fie achiziționat fie de insitituțiile publice și de asistență socială, fie de persoanele în vârstă, direct, fie de persoanele care au grijă de persoanele în vârstă.
foto: Primăria Braşov
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.