[ViDEO] Update BRAȘOV. Angajații de la Electrica protestează pentru salariile „înghețate” de 9 ani
Circa 150 de angajați ai Societății de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Transilvania Sud au protestat ieri, din nou, în fața sediului societății, aflat în Brașov. Oamenii au venit din toate cele șase județe ale SDEE (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu). Sindicaliștii au obținut de la Primăria Brașov aprobare pentru pichetare timp de două ore, de la 15.00 la 17.00, adică după programul de lucru și nu în curtea societății, dat fiind specificul activității, ci pe trotuarul de la intrarea în sediu.
Ca și la acțiunea revendicativă din 23 mai, cei mai mulți dintre protestatari erau electricieni din zecile de puncte de lucru ale societății, atât cei care se ocupă de distribuție, cât și cei care fac mentenanța și intervențiile. Oamenii sunt nemulțumiți de condițiile proaste de muncă, de încălcarea – spun ei – a Codului Muncii și a Contractului Colectiv de Muncă. Angajaţii susţin că de aproape un deceniu au aceleaşi salarii şi că în tot acest timp volumul responsabilităţilor a crescut. Mai mult, ei acuză că nu este respectat Codul Muncii şi nici contractul colectiv de muncă şi că de multe ori sunt nevoiţi să lucreze fără echipament de protecţie. În plus, spun sindicaliştii, personalul este insuficient, ceea ce face ca orele suplimentare, indiferent că week-end sau sărbătoare, să fie la ordinea zilei. Electrica Transilvania Sud are 2.168 de angajaţi, iar organigrama este de 2.380 de posturi în cele şase judeţe (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu). 1.216 dintre aceştia sunt electricieni, cu salariul de încadrare sub 4.000 de lei, iar 36 chiar sunt sub 2.200 de lei, arată sindicatul. Protestatarii, în mare parte electricieni, solicită creşteri salariale de minimum 10%, echipament de protecție adecvat, dar şi angajări de personal.
„Salariile nu au mai fost majorate de 9 ani. Nici măcar cu rata inflației. Raportat la periculozitatea activității noastre, la volumul de muncă, la responsabilitate, sunt mici salariile. Nu avem week-end, sărbători, nu mai aveam timp să stăm cu familia, că trebuie să facem ore suplimentare, din lipsă de personal. Sau suntem consemnați la domiciliu foarte des, ca să aibă cine să intervină. Nu cred că vom obține mai mult decât promisiuni astăzi din partea conducerii, dar dacă nu se vor rezolva în scurt timp solicitările noastre vom continua protestele pe cale legală”, ne-a declarat, înainte de a intra la discuții cu conducerea societății, inclusiv de la „centru”, din București, Telicsak Peter (video 1), vicepreședintele Federației Univers, la care este afiliat Sindicatul Electrica.
La ultima acțiune de pichetare, conducerea societății a remis presei un comunicat în care susține că în ultimele luni au fost 15 runde de negocieri cu liderii Federației „Univers”, dar că sindicaliștii au venit ulterior cu alte solicitări, de modificare a celor convenite și astfel s-a ajuns la impas.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.