Expres

Absolvenții 2018 pierd 3.000 de lei dacă nu se înscriu la timp ca șomeri

 

Absolvenţii din acest an care nu îşi continuă studiile sau nu îşi găsesc un loc de muncă, dar se înscriu în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din raza domiciliului sau reşedinţei, beneficiază de anumite facilităţi. Astfel, pot beneficia gratuit de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, precum şi de facilităţi financiare sau indemnizaţie de şomaj.

250 de lei, „ajutor de şomaj”, timp de 6 luni

Indemnizatia de somaj se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioadă de maximum 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, al cărei cuantum este de 250 lei. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită. În total, pentru cele 6 luni, indemnizaţia este de 1.500 de lei.

Primă de inserţie de 1.500 de lei

De asemenea, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la AJOFM şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie în cuantum de 1.500 de lei.

Articole asemănătoare

Înscrierea se face în 60 de zile de la „ultimul clopoțel”

Pentru a beneficia de toate aceste facilităţi, absolvenţii trebuie să se înscrie la AJOFM în maxim 60 de zile de la data absolvirii. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj. În cazul absolvenţilor de liceu promoţia 2018, cele 60 de zile încep a fi numărate din data de 26 mai, deoarece cursurile claselor terminale din învăţământul liceal s-a încheiat în data de 25 mai 2018. „În situaţia în care unii tineri mai au corigenţe, şi nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, aceştia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă”, au explicat reprezentanţii AJOFM Braşov.

Înregistrarea absolvenţilor ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează la sediul AJOFM Braşov din str. Lungă nr. 1A, camera 14, şi la toate punctele de lucru din localităţile Făgăraş, Codlea, Rupea, Râşnov, Zărneşti şi Săcele, în a căror rază teritorială îşi au domiciliu, pe baza următoarelor documente, în original şi copie: BI/CI, act de studii sau adeverinţă (în cazul absolvenţilor de liceu – certificat de absolvire), adeverinţă medicală – cu menţiunea „Apt pentru muncă”, „Clinic sănătos” sau „Apt pentru muncă cu eventuale restricţii medicale”, dosar plic. Programul de lucru pentru înregistrarea dosarelor este de luni până joi, între orele  08:00 – 16:00, vineri, între 08:00 – 14:00, la sediul AJOFM din Braşov, iar la punctele de lucru din teritoriu, conform orarului stabilit. Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la sediul AJOFM din Braşov sau la tel.0268/416.879, int. 102, 113, 114.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button