Politic

BRAȘOV. Proiecte culturale finanțate din bugetul Consiliului Județean

 

Consiliul Judeţean (CJ) Braşov va acorda finanţări, în acest an, în sumă de 1 milion de lei pentru 17 proiecte culturale care au fost declarate eligibile şi finanţabile în limita bugetului aprobat, din care 13 proiecte au în componenţă evenimente care serbează Centenarul Marii Uniri.

„În acest moment avem lista clară a proiectelor declarate eligibile şi finanţabile în limita bugetului alocat în acest an. Este vorba despre un număr de patru proiecte a căror bugete totale depăşesc 200.000 de lei şi 13 proiecte ale căror bugete totale sunt mai mici de 200.000 de lei. În acest an, diferit de anii anteriori am avut două axe de finanţare, am punctat separat bugetele cu proiecte mari şi separat bugetele cu proiecte mici. În acest moment putem spune că, în limita sumei de un milion de lei alocată din bugetul judeţului, vom finanţa 17 culturale în judeţul Braşov”, a declarat într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele CJ Braşov, Imelda Toaso.

Având în vedere că majoritatea proiectelor culturale au venit din municipiul Braşov, iar o parte dintre ele au primit finanţare şi din bugetul municipalităţii, reprezentanţii Consiliului Judeţean se gândesc ca în grila de evaluare a proiectelor culturale să fie prevăzut începând de anul viitor un punctaj suplimentar pentru localizarea în zonele rurale a proiectelor culturale.

„Dacă anii trecuţi au fost depuse mai multe proiecte de către primării şi de către ONG-uri din zona rurală, proiecte care se adresau comunităţilor rurale, în acest an s-a schimbat situaţia şi au fost mai multe proiecte din municipiul Braşov. Ne gândim ca, începând de anul viitor, în grila de evaluare a proiectelor culturale să fie prevăzut un punctaj suplimentar pentru localizarea acestora în zonele rurale”, a adăugat Imelda Toaso.

Cele patru proiecte mari care au bugete totale de peste 200.000 de lei sunt: „Braşov Jazz & Blues Festival”, aflat la a VI-a ediţie, „C’Art Fest-Festival Internaţional de Artă” aflat la a V-a ediţie care se desfăşoară în comuna Cristian, „Amural Festival Vizual” care are loc în municipiul reşedinţă şi „Festivalul de Film şi Istorii (FFI) Râşnov”, ajuns la ediţia a X-a.

Printre proiectele cu bugete totale mai mici de 200.000 de lei sunt „Musica Barcensis”, ediţia a IX-a, festival desfăşurat în bisericile fortificate din Ţara Bârsei, „Les Films de Cannes la Braşov”, ediţia a-II-a, „Dracula Film Festival”, ediţia a VI-a, „Festivalul Internaţional de Teatru Maghiar la Braşov”, ediţia a II-a, „Ziua Stejarului” organizat în localitatea Mercheaşa”, „Cinematour Kids”, ediţia a IX-a, „Celebrarea Centenarului Marii Uniri în comuna Măieruş”.

Cu toate că primăriile, cu o singură excepţie, nu se numără printre aplicanţii declaraţi eligibili şi finanţabili în limita bugetului alocat, comunele braşovene vor beneficia de şapte proiecte culturale care, ca arie de răspândire, vor cuprinde mare parte din judeţ. Astfel, „Caravana Cinema Tour Kids” va proiecta filme pentru copii în peste 20 de comune, Festivalul „Săptămâna Haferland” se va desfăşura în localităţile Rupea, Roadeş, Criţ, Buneşti, Meşendorf şi Viscri, iar concertele de muzică sacră din cadrul Festivalului „Musica Barcensis” vor avea loc în bisericile fortificate din Râşnov, Ghimbav, Vulcan, Hărman, Prejmer, Cristian şi Braşov.

„Prin finanţările oferite pe baze competitive unor proiecte culturale, Consiliul Judeţean Braşov urmăreşte să dezvolte în judeţ o viaţă culturală diversificată, racordată la cultura europeană, care să schimbe mentalităţi şi să formeze noi consumatori culturali. Administraţia judeţeană dă asigurări că nu există o categorie privilegiată de beneficiari ai finanţărilor nerambursabile, ci doar criterii de selecţie exigente şi o competiţie tot mai strânsă”, a adăugat vicepreşedintele CJ.

Imelda Toaso a mai menţionat că, în ceea ce priveşte procedura de selecţie a proiectelor sportive privind sportul de performanţă, aceasta a fost anulată şi urmează să fie preluată în următoarea perioadă.

Vă prezentăm lista detaliată a proiectelor aprobate pentru finanțare la CJ Brașov în anul 2018: 

  • „Brașov Jazz & Blues Festival, ediția a VI-a”, pentru care Asociația culturală Fanzin primește 100.000 lei. Proiectul își propune spectacole de muzică jazz și blues live, susținute de artiști de renume din România și de peste hotare. Prima zi a festivalului va fi dedicată jazz-ului românesc, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri.
  • „C’Art Fest – Festivalul Internațional de Artă Cristian, ediția a V-a”, organizat de Asociația C’Art Fest și finanțat de CJ Brașov cu 100.000 lei. Asociația își propune realizarea unor evenimente artistice combinate cu o serie de conferințe și dezbateri concentrate în jurul ideii de multiculturalitate în spațiul românesc. În cea de-a cincea ediție a festivalului, asociația va celebra diversitatea culturală printr-o serie de evenimente și spectacole cu scopul de a aduce împreuna etniile care locuiesc laolaltă în spațiul românesc.
  • „Amural Festival Vizual”, pentru care Asociația Amural primește 99.250 lei. Este cel mai mare festival dedicat artelor vizuale din România. Timp de patru zile, promenada După Ziduri va găzdui artiști și lucrările lor din domeniile artelor vizuale: ilustrație, fotografie, design, film, animație și proiecții video.
  • „Festivalul de Film și Istorii Râșnov, ediția a X-a”, organizat de Asociația Râșnov Society, cu o finanțare nerambursabilă de 97.700 lei. Este vorba despre un produs cultural complex care include o secțiune de film, o școală de vară, o secțiune muzicală, expoziții și un târg de carte. Evenimentul are loc la Râșnov, în perioada 20- 29 Iulie 2018.

Restul proiectelor admise la finanțare, cu bugete totale mai mici de 200.000 de lei, sunt următoarele:

  • „Musica Barcensis 2018, ediția a IX-a” a Asociației Forum Arte, cu o finanțare nerambursabilă de 50.000 lei. Festivalul își propune desfășurarea unor concerte de muzică sacră în bisericile fortificate din Țara Bârsei, în perioada 30 iunie – 26 august 2018, susținute de artiști interni și internaționali.
  • „Salon BD România 100” al Asociației Forums, cu o finanțare de 47.830 lei. Proiectul își propune, prin activitățile organizate, să stimuleze interesul publicului pentru banda desenată cu tematică istorică. Sunt prevăzute activități precum expoziții interioare și outdoor, workshop-uri, demonstrații, proiecții filme de animație, mese rotunde.
  • „Les Films de Cannes a Brașov, ediția a II-a”, organizat de Asociația Cinemascop și finanțat de administrația județeană cu 50.000 lei. Proiectul vizează prezentarea unor filme de autor din selecția oficială a Festivalului de la Cannes 2018, în premieră la Brașov, în perioada 1-3 noiembrie 2018, la Centrul Cultural „Reduta”, acestea urmând a fi introduse de criticul de film Irina Margareta Nistor.
  • „Dracula Film Festival, ediția a VI-a”, proiect al Asociației culturale Fanzin, finanțat cu 50.000 lei. Pe parcursul celor 5 zile de festival vor avea loc proiecții de filme fanstastice, filme horror, filme cu tema Dracula, filme pentru copii. Vor avea loc conferințe pe tema Dracula și misterele Brașovului.
  • Festivalul Internațional de Teatru Maghiar în Brașov, ediția a II-a”, al Asociației pentru Diaspora Maghiară din Transilvania Egyesulet Az Erdelyi Szorvanymagyarsagert, care va primi 49.500 lei. Scopul proiectului este realizarea unui eveniment teatral cu caracter internațional adresat în special publicului vorbitor de limbă maghiară, interesat de cultură.
  • Vulcanul Racoșului, resursă de dezvoltare culturală”, proiect al Asociației Carpaterra, finanțat cu 49.000 lei. Proiectul își propune reorganizarea festivalului de succes „Ziua Pietrei” în localitatea Racoș, printr-o succesiune de activități relaționate cu piatra, privite din 4 perspective: artistică, arhitecturală, geologică și a civilizației locale.
  • Festivalul Săptămâna Haferland” realizat de Fundația Michael Schmidt și finanțat cu 49.925 lei. Festivalul este dedicat promovării culturii satelor săsești din Județul Brașov și se va desfășura în perioada 2 – 6 august 2018. Vor fi promovate dansuri săsești ale comunității din România și Germania, dansuri românești și maghiare, opere muzicale ale unor compozitori transilvăneni.
  • Ziua Stejarului” realizată de Asociația Carpaterra, cu o finanțare nerambursabilă de 46.800 lei. Proiectul își propune organizarea unui festival de succes în localitatea Mercheașa, comuna Homorod, dedicat atracției reprezentate de Stejarul Secular din Mercheașa. Se vor desfășura activități tematice diferite: concurs de pictură peisagistică pe lemn, expoziție de fotografii cu și despre arbori seculari din județul Brașov, o vizionare de film artistic.
  • „Vacanța altfel”, organizată de Asociația Mioritics și finanțată cu 50.000 lei. Proiectul propune desfășurarea a 220 de ateliere tematice interactive având ca scop promovarea valorilor de istorie națonală și patrimoniu local, o instalație interactivă „Povestea unui steag tricolor – 2018”, precum și publicarea unei cărți cu titlul „Povestea unui steag tricolor – 1918” în 2000 de exemplare.
  • „Caravana Metropolis – Cinema în aer liber”, realizată de Asociația Culturală Metropolis, finanțată cu 49.999,50 lei. Proiectul va avea loc în perioada 17 – 22 iulie 2018 în Piața Sfatului din Brașov și propune proiecții de film în aer liber. Vor fi difuzate 6 filme de lung metraj, 4 filme de autor produse în țări europene, un film românesc nou și un film românesc istoric.
  • „Cinematour Kids – ediția a IX-a”, proiect realizat de Asociația Enkidu, cu o finanțare nerambursabilă de 50.000 lei. Proiectul propune proiecția de filme pentru copiii din localitățile județului în care nu există cinematografe. Activitățile principale constau în proiecții de filme și discuții educative cu copiii, pe tema acestora.
  • „Antares Fest 2018, ediția a II-a”, realizat de Asociația Antares Sci-Fi & Fantasy Club, finanțat cu 4.074 lei nerambursabili. Este vorba despre un festival care se desfășoară anual în Brașov, fiind dedicat iubitorilor de literatură și arte vizuale science fiction & fantasy, precum și popularizării descoperirilor științifice de ultimă oră și explorării spațiului.
  • „Celebrarea Centenarului Marii Uniri în Comuna Măieruș”, proiect al comunei Măieruș pentru care se alocă o finanțare nerambursabilă de 25.700 lei. Celebrarea Centenarului se va realiza în luna octombrie, prin organizarea unui spectacol cultural-artistic în cursul lunii august 2018, a unui seminar cultural în cadrul bibliotecii culturale și a unor sesiuni de învățare interactivă în cadrul școlii gimnaziale din comună.

Aceasta a fost cea de-a patra sesiune de finanțări culturale susținută de administrația județeană. Grila de punctare a proiectelor a fost similară cu cea utilizată de Administrația Fondului Cultural Național și de alți finanțatori din țară. Pentru a elimina într-o măsură cât mai mare subiectivismul în notare și pentru a respecta prevederile legii, Consiliul Județean Brașov a angajat evaluatori externi, specialiști din instituțiile culturale ale municipiului, cu minimum trei ani de experiență în domeniu, care, în baza ghidului de finanțare, au avut la dispoziție criterii de evaluare bine definite pe baza cărora au acordat punctajele.

Proiectele sportive – Programul „Sportul de performanță”, sesiunea a doua

În ceea ce privește finanțările nerambursabile acordate din bugetul propriu al județului Brșaov pentru proiectele sportive pe anul 2018, a fost transmis la Monitorul Oficial anunțul privind derularea celei de-a doua sesiuni a Programului „Sportul de performanță”, astfel că imediat ce anunțul va fi publicat, va fi reluată procedura de selecție a proiectelor.

Județul Brașov a anulat procedura de selecție și evaluare a proiectelor sportive depuse în prima sesiune de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului „Sportul de performanță” (sporturi olimpice și paralimpice), deoarece comisia de soluționare a contestațiilor a constatat încălcări ale ghidului de finanțare care au afectat procedura de atribuire. Astfel, s-au constatat erori care au adus autoritatea finanțatoare în imposibilitatea de a adopta măsuri corective fără ca acestea să conducă la încălcarea principiilor care guvernează acordarea de finanțări nerambursabile din fonduri publice, enunțate în ghid.

În consecință, în ședința ordinară a Consiliului Județean Brașov din 30 mai 2018 s-a dat undă verde lansării celei de-a doua sesiuni pentru proiectele destinate sporturilor olimpice și paralimpice. Autoritatea finanțatoare a optat de această dată pentru o procedură simplificată de selecție, prin reducerea perioadei de depunere a propunerilor de proiecte la 15 zile, astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor aplicanților. Bugetul programului este de 1.000.000 lei, din care 960.000 lei pentru proiectele sportive care vizează activitatea de pregătire și participare la competiții sportive naționale și internaționale oficiale și activitatea de organizare de competiții oficiale pentru sporturi olimpice, și 40.000 lei pentru proiectele sportive care vizează activitatea de organizare de competiții oficiale pentru sporturi paralimpice.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button