BRAŞOV. Peste 2.200 de posturi în învăţământ, nici 10% titularizabile
2.250 de locuri de muncă în învăţământul preuniversitar din judeţul Braşov sunt disponibile la Concursul de ocupare a posturilor şi catedrelor vacante (cunoscut pe scurt ca Titularizare) pentru anul şcolar 2018-2019. Însă, din acestea, doar 195 de catedre sunt titularizabile, adică ocupantul va avea contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Celelalte catedre şi fracţii de normă disponibile sunt pe perioadă determinată, un an şcolar (1 septembrie 2018 – 31 august 2019).
Cele mai multe posturi scoase la concurs sunt pentru educatoare şi învăţătoare (profesori pentru învăţământul preşcolar sau primar), indiferent că este vorba despre posturi titularizabile sau netitularizabile. „Sunt multe posturi de învăţătoare şi educatoare pentru că şi numărul lor este foarte mare, cel mai mare număr ca specializări sunt educatoare şi învăţătoare. De la clasele pregătitoare până la clasa a IV-a sunt doamnele învăţătoare”, a explicat prof. Ion Negrilă, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Braşov.
Totuşi, miza este pe posturile cu viabilitate de minimum 4 ani, mai exact, posturile titularizabile, pentru care cadrul didactic va avea contract pe perioadă nedeterminată. „Sunt 55 de posturi pentru educatoare, 61 petnru învăţătoare, patru catedre pe chimie, 20 educaţie fizică şi sport, 6 engleză, 2 franceză, 3 de matematică. Acestea sunt posturile viabile cel puţin 4 ani de zile pentru care cei care dau titularizarea pot să opteze”, a precizat prof. Negrilă.
Pe lângă cele 195 de catedre titularizabile, mai sunt 722 de posturi cu angajare pe perioadă determinată şi alte 1.528 de fracţii de normă (de la 1 la 17 ore de predare pe săptămână) care, combinate, pot forma alte câteva sute de catedre.
Proba scrisă a concursului va avea loc în 11 iulie. Până atunci, candidaţii trec prin probele practice sau inspecţiile la clasă (câte două). Pentru a se titulariza, candidatul trebuie să obţină minim nota 7 la proba scrisă a concursului şi minim 7 la cele două inspecţii la clase (nota 8, în cazul candidaţilor care susţin şi examenul de Definitivat şi vor să nu mai treacă prin alte două vizite la clasă ale inspectorilor şcolari sau profesorilor metodişti).
Pentru angajarea pe perioadă determinată, candidatul trebuie să obţină minim nota 5.
Din păcate, sunt şi situaţii în care un candidat poate obţine cea mai mare notă la disciplina pentru care a susţinut examenul sau chiar nota maximă şi să nu se poată titulariza, dacă nu există catedre disponibile viabile cel puţin patru ani.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.