Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Familia Regală s-a înclinat în fața eroilor

  • IMG_2685_251669.JPG
  • 073_251673.JPG
  • 087_251668.JPG
  • 094_251670.JPG
  • 119_251674.JPG
  • IMG_2675_251675.JPG
 

De Ziua Înălțării în care comemorăm începând din 1920, din dorința Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, și Ziua Eroilor, cea mai mare prezenţă la una dintre ceremoniile militare și religioase a fost la cea de la Monumentul „Eroilor Desrobitori de Neam” (căzuţi în Primul Război Mondial, care pentru români a fost Războiul de Reîntregire) din Piaţa Unirii. Printre altele, pentru că aici au fost şi reprezentanţii Casei Regale, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, care, după ce au fost întâmpinaţi de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, au participat, alături de autorităţi, de reprezentanţii Societăţii Naţionale de Crucea Roşie, pe care Majestatea Sa Margareta o prezidează, de elevi şi de braşoveni, la ceremonial, începând cu intonarea Imnului Național și continuând cu slujba de pomenire a eroilor (inclusiv la momentul „legănării” colivelor şi colacilor, pentru ca eroilor să le fie somnul veşnic lin – video 1) şi au deschis depunerea de coroane de flori (video 2). Apoi, Majestatea Sa şi Alteţa Sa Regală, însoţiţi de protopopul Braşovului, Gheorghe Dănuţ Benga, de preoţii parohi de la Biserica Sfântul Nicolae, de pr. prof. dr. dr. Vasile Oltean, directorul Complexului Muzeal Prima Şcoală Românească din Şcheii Braşovului, de alţi preoţi şi de preşedintele CJ Adrian Veştea şi vicepreşedintele CJ Adrian Gabor au vizitat lăcașul de cult și apoi muzeul. În biserică au descoperit cu surprindere că portretul ultimului Rege al României, Mihai I, este zugrăvit alături de cel al mamei sale, Elena, pe un perete al bisericii (foto 5) şi că în timpul comunismului au fost acoperite cu var. Tot în Biserică, înaintea altarului, unul din cele două scaune pentru ierarhi este închinat Regelui. O altă frescă înfăţişează intrarea în Alba Iulia a lui Ferdinand. Reginei Maria, care apare alături de el, i-a fost pictată o barbă, astfel încât să-i facă pe comunişti să creadă că pictura înfăţişează doi sfinţi militari. Portretul a fost refăcut după 1989. În Muzeul Primei Şcoli Româneşti, pe care Majestatea Sa şi Alteţa Sa Regală l-au vizitat de asemenea, se află şi steagul cu care s-a încoronat Regele Ferdinand, în anul 1922, dar şi alte comori ale istoriei, scoase la iveală de neobositul prof. Oltean (foto 6), care i-a impresionat pe oaspeți cu erudiția sa și pasiunea pentru istoria românilor.

În continuarea vizitei de la Braşov, membrii Familiei Regale au luat parte, în Casa Sfatului – Muzeul Județean de Istorie, la evenimentul de lansare a volumului „Susţine cu a ta mână Coroana Română”, semnat de Majestatea Sa şi de Alteţa Sa Regală. De asemenea, cuplul regal a vizitat expoziţiile de fotografii de la Casa Sfatului dedicate Familiei Regale a României. După cum a declarat Principele Duda în prezentarea sa, Familia Regală participă la Ziua Eroilor şi a Înălţării Domnului în fiecare an în alt oraş, pentru a contribui la aducerea acestor două mari sărbători ale românilor mai aproape de oameni şi de familiile lor. Anul acesta a fost ales Braşovul.

De aceea, aici au venit şi monarhişti din alte judeţe. Grigore Mirică a venit din Vălenii de Munte cu steagul monarhiei (foto 7) şi un buchet de flori pentru Majestatea Sa Margareta. „E o zi specială şi aşteptăm pe Majestatea Sa. Sunt un susţinător înfocat al Casei Regale. Am vorbit cu Majestatea Sa şi am fost şi la Palatul Elisabeta, pe 10 mai, şi nu puteam să o lăsăm singură aici, la Braşov”, a spus bărbatul, care e convins că „monarhia salvează România”.

Citiți și:

BRAȘOV. A fost cinstită Ziua Eroilor și la monumentele și cimitirele mai puțin cunoscute


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button