Politic

Numire fără explicații la șefia DIICOT în locul lui Daniel Horodniceanu

 

Felix Bănilă a fost propus, de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, drept noul procuror-şef al DIICOT. Acesta a concurat pentru ocuparea acestei funcţii cu actualul şef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu, al cărui mandat se va încheia în 19 mai.

„În urma desfăşurării procedurii de selecţie a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că, ministrul justiţiei, prof.univ.dr. Tudorel Toader, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix Bănilă, în vederea obţinerii avizului consultativ”, se arată într-un anunţ postat astăzi pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Conform procedurii, propunerea va fi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis.

Felix Bănilă s-a născut în 26 decembrie 1972 şi a absolvit Facultatea de Drept din Iaşi (licenţă şi master). Felix Bănilă este, din 1 ianuarie 2011, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Între funcţiile pe care acesta le-a avut de-a lungul timpului se numără: prim procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti, procuror DNA – serviciul teritorial Bacău.

Potrivit articolului 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul şef al DIICOT este numit în funcţie de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei.

Reacția actualului procuro șef al DIICOT, Daniel horodniceanu, din anul 2015, a venit în cursul serii: 

„Nu am nici o idee ce l-a avantajat (pe Felix Bănilă – n.r.). Cu siguranţă, domnul ministru va prezenta care au fost criteriile care au stat la baza alegerii domniei sale şi sunt şi eu foarte curios, şi exprim şi curiozitatea colegilor mei care mă întreabă şi eu nu ştiu ce să le răspund în momentul ăsta, ce am făcut rău la DIICOT pentru că e foarte important să ştiu şi eu şi să ştie şi ceilalţi care vor avea vocaţie să fie procurori şefi o anumită perioadă de timp, să vadă ce nu ar trebui făcut sau ce ar trebui făcut. Ministrul Justiţiei nu mi-a reproşat niciodată nimic, dimpotrivă, am avut o relaţie principială bună, profesional corectă. E o procedură care a fost făcută şi la numirea mea, eu sunt magistrat şi respect legislaţia. Ce trebuie să fac eu, să înţeleg ce a stat la baza alegerii domniei sale. Sunt multe lucruri de reproşat, nu e nimeni niciodată perfect. (…) Nu am vorbit cu domnul ministru deloc. Tot ce am aflat a fost de pe site-ul ministerului Justiţiei”, a declarat, pentru agenţia de presă Mediafax, Horodniceanu.

Întrebat ce va face pe viitor, actualul şef al DIICOT a răspuns: „Îmi termin mandatul pe 19 mai, îmi termin treaba, am o delegare deja dată de procurorul general pentru câteva săptămâni, nu ştiu dacă va intra în vigoare, nu va intra în vigoare, urmează să vedem”.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button