Economic

Studiu. Regiunile cele mai sărace din UE au un PIB de 7 ori mai scăzut decât cele mai bogate

 

Regiunile cele mai sărace din UE înregistrează un PIB pe cap de locuitor de şapte ori mai scăzut decât nivelul consemnat în cele mai bogate regiuni, potrivit studiului „Regândirea regiunilor mai puţin dezvoltate”, realizat de Banca Mondială.

Cercetarea arată că inegalitățile constatate subminează oportunităţile oferite rezidenţilor, contribuind la creşterea gradului de sărăcie şi la emigraţie la scară largă. Anumite regiuni din Europa de Sud au înregistrat creştere zero a PIB-ului pe cap de locuitor, comparativ cu media anuală raportată în UE în perioada 2005 – 2015, de 2,1%.

Raportul analizează regiunile cu „creştere lentă” şi cu „venituri scăzute”, localizate în anumite părţi din Europa de Sud şi Centrală. Regiunile mai puţin dezvoltate cu „creştere lentă” se confruntă cu probleme precum o productivitate care stagnează şi crearea unui număr redus de locuri de muncă, în timp ce regiunile cu „venituri scăzute” se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari în procesul de transformare a propriilor economii.

Ambele categorii se luptă cu doi indicatori-cheie, respectiv rata ridicată a şomajului comparativ cu regiunile care nu au statut de regiuni mai puţin dezvoltate şi cu niveluri foarte scăzute de participare a femeilor pe piaţa forţei de muncă.

Prin urmare, Banca Mondială consideră că este esențial ca decidenţii politici să regândească modalitatea în care Politica de Coeziune a UE poate fi prioritizată, direcţionată şi pusă în aplicare în mod eficient în următoarea perioadă de programare, începând cu 2021, astfel încât să se maximizeze impactul acesteia asupra regiunilor mai puţin dezvoltate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button