BRAȘOV. Este nevoie de creșe!
Administrațiile locale vor putea încheia parteneriate la nivel de unitate administrativ teritorială pentru înființarea unor creșe private sau confesionale, sau vor construi chiar ele unele noi.
Potrivit informațiilor transmise de deputatul PSD de Brașov Viorel Chiriac, statul ar urma să asigure finanțarea de bază pentru aceste unități antepreșcolare. Este soluția pe care deputații o propun într-un proiect de lege care a trecut de Comisia pentru administrație și amenajarea teritoriului.
„În acest moment, părinții se confruntă cu aceeași problemă, dacă nu au cu cine să-și lase copiii sub trei ani. Fie se înghesuie să ocupe un loc la o creșă de stat, unde locurile se ocupă în nici o zi de la începerea înscrierilor, fie plătesc mulți bani la o creșă privată. Este o consecință a faptului că autoritățile locale nu au spații în care să înființeze noi creșe, dar nici bani pentru înființarea unor noi posturi și plata salariilor pentru personal. Soluția identificată este aceea a extinderii finanțării costului standard per elev/preșcolar și la această categorie de vârstă, sub trei ani”, a declarat deputatul Viorel Chiriac, membru al comisiei.
Proiectul aduce clarificări și în privința finanțării de bază, asigurată din bugetul de stat, în funcție de care se calculează costul standard per elev/preşcolar/antepreșcolar. Cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora, vor fi prinse în bugetul Ministerului Educației Naționale. Cheltuielile cu pregătirea profesională, cu evaluarea periodică a elevilor și cu bunurile și serviciile vor fi asigurate din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, prin bugetele locale.
Finanțarea va fi acordată doar acelor creșe care vor primi acreditarea, conform legii, pentru că standardele nu se modifică în această privință.
O altă schimbare este aceea că educatorul este cel care va completa o fișă a anului școlar și fișe individuale semestriale, cuprinzând gradul de dezvoltare psihomotorie și psihopedagogică, evoluția emoțională, dezvoltarea memoriei și atenției, starea de sănătate și evoluția copilului, cu consultarea medicului și psihologului instituției. O copie a fișei va ajunge și la părinți.
„Se vorbește despre o îmbătrânire a populației europene, dar și o tendință urmată de România în această privință. De aceea este nevoie să luăm de pe acum măsuri pentru încurajarea natalității și o gândire în privința a ce vor face părinții cu copiii după ce se vor întoarce la serviciu. Alternativa locală, privată sau confesională de înființare a creșelor trebuie sprijinită”, a precizat parlamentarul citat.
Prevederile legii ar urma să intre în vigoare din anul școlar 2019/2020.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.