BRAȘOV. ERA, proiectul de educație rutieră gândit de Dan Gârtofan. „Am vrut însă să las și ceva pentru comunitatea în care m-am născut, am crescut și trăiesc”
„Educație, Responsabilitate, Atitudine” (ERA) este un proiect de educație rutieră gândit de dublul campion național de raliuri, Dan Gârtofan, care se va desfășura în toate liceele brașovene, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Consiliul Județean Brașov, Primăria Brașov, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov prin Serviciul Poliția Rutieră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” Brașov și Camera de Comerț și Industrie Brașov.
Astfel, elevii claselor a 12-a din cele 40 de licee din județul Brașov vor avea parte de un curs de două ore, structurat pe mai multe module:
– introducere și curs de conducere defensivă – susținut de Dan Gârtofan,
– top 5 minciuni clasice după obținerea permisului de conducere – susținut de Cătălin Toderaș,
– prezentare pe bază de date statistice a efectelor alcoolului și drogurilor la volan – susținută de un reprezentant al Poliției Rutiere,
– prezentare a măsurilor de prim ajutor, dar și a operațiunilor de descarcerare – susținută de reprezentanți ai ISU Brașov.
Primele cursuri au avut deja loc în licee din Brașov și Făgăraș, Cătălin Toderaș, project manager-ul ERA, declarând: „Copiii au fost foarte concentrați și atenți. Nu am văzut pe nici unul să stea pe telefon, iar asta înseamnă că premisele pentru viitor sunt încurajatoare. Este timpul să punem critica deoparte și să lăsăm ceva în urma noastră”.
„De-a lungul celor 25 de ani de carieră am câștigat nenumărate titluri și trofee. Am vrut însă să las și ceva pentru comunitatea în care m-am născut, am crescut și trăiesc. Astfel că mi-am pus în gând că trebuie să-i învăț și să-i ajut pe copii să fie mai responsabili. Vreau să le mulțumesc tuturor instituțiilor care ni s-au alăturat pentru implicare. Este un proiect fără bani, făcut doar din suflet și din inimă. Îmi doresc să contiune ani de zile și vreau ca orașul și județul Brașov să fie mai sigure din punct de vedere al circulației, iar copiii să devină mai responsabili. Eu o să le transmit toată cunoașterea mea în ceea ce privește condusul defensiv, iar, împreună cu ceilalți parteneri, să facem ca acest proiect să devină unul de succes. Este un lucru care îmi ajunge la suflet. Nu credeam că o să-mi placă atât de mult să le vorbesc tinerilor și să-i îndrum pe o cale bună. Înainte să dăm drumul la ERA am întrebat și noi cam cum ar reacționa elevii și ni s-a spus să nu ne așteptăm la mare lucru, pentru că cei din calsele a 12-a sunt ocupați cu bacalaureatul și nu au timp de alte lucruri. Nu a fost așa, ba chiar toți au fost foarte receptivi și au părut foarte interesați de ceea ce le explicăm. Proiectul nostru se bazează pe responsabilizare și vrem ca tinerii să înțeleagă că sporturile cu motor se fac într-un cadru organizat, cu drumuri închise, nu prin oraș sau noaptea prin parcări. De asemenea, când sunt confruntați cu evenimente rutiere, trebuie să știe cum să reacționeze și ce să facă”, a menționat Dan Gârtofan.
„Consumul de alcool și stupefiante sunt două dintre cauzele importante ce au condus la accidente soldate cu decese sau cu rănirea unor persoane în județul Brașov. Față de anul trecut s-a înregistrat o creștere a evenimentelor rutiere, astfel că este necesară prezența unor programe de prevenție precum ERA. Noi, cei de la Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, suntem bucuroși că am fost cooptați în acest proiect și suntem siguri că experiența pe care o avem, dar și datele pe care le putem prezenta elevilor, pot fi un atu important în educația rutieră pe care dorim să le-o oferim. O educație ce le va fi de mare folos tinerilor pe viitor”, a punctat Subinspectorul Andrei Vicol, de la Poliția Rutieră.
„Este un proiect necesar și binevenit. Iar faptul că vom ajunge în toate cele 40 de licee din Brașov reprezintă un atu important. Partea noastră este cea de prim ajutor și de descarcerare, dar și de a oferi mărturii din experiența acumulată. Îi instruim pe tineri ce trebuie să facă și în cazul unui accident, unde trebuie să sune, ce informații să ofere, cum să administreze primul ajutor. Obiectivul nostru este să ajungem la un număr cât mai mare de cursanți, pe care să-i facem să conștientizeze că este important să aibă o educație rutieră, un lucru ce îi va ajuta mult în viață. Sperăm ca prin acest proiect să reducem numărul de accidente din județ, dar și să fim un exemplu de urmat și la nivel național”, a declarat locotenet colonel Lucian Marciu, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” Brașov.
Adrian Gabor, vicepreședintele Consiliului județean Brașov, a opinat: „Vreau să-i felicit pe cei care au avut ideea de a pune în practică o astfel de idee. Educația este cel mai important lucru pentru copii, iar cea rutieră este esențială pentru a mai reduce din statisticile ce ne plasează pe locul 2 în ceea ce privește numărul de accidente rutiere din Uniunea Europeană. ERA este un program la care țin foarte mult și pe care vreau să-l extindem în viitor. Vreau să le urez succes tuturor celor implicați și să le spun că orice proiect care are ca scop prevenția va avea sprijinul total al Consiliului Județean”.
„Obiectivele noastre ca și instituție sunt educația, responsabiltatea și atitudinea. Iar cele a proiectului ERA se înscriu perfect în ceea ce ne dorim. Este foarte îmbucurător că vom avea acest curs în toate cele 40 de licee din Brașov și că vom avea posibilitatea de a-i educa pe toți cei care termină liceul. Este foarte important ca tinerii noștri să conștientieze că trebuie să aibă o conduită în trafic exemplară și, de asemenea, trebuie să încerce să prevină evenimentele rutiere. Iar dacă nu o pot face, să știe ce trebuie să facă”, a precizat Ariana Bucur inspectorul general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brașov.
FOTO: Dan Străuți
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.