Sănătate

[ViDEO] BRAŞOV. Spitalul de copii are urgent nevoie de aparatură nouă pentru sterilizarea instrumentarului medical

  • licitatie-caritabila.jpg
 

Staţia de sterilizare a Spitalului Clinic de Copii Braşov are nevoie urgent de aparatură nouă. Cea actuală datează din anii ’70 şi cu greu face faţă necesităţilor unităţii medicale (foto 1). Personalul face un efort mare pentru evitarea erorilor în sterilizarea instrumentarului medical, iar consumul de energie, în aceste condiţii, este foarte mare, potrivit directorului spitalului, dr. Liviu Munteanu.  

Modernizarea secţiei de sterilizare a Spitalului Clinic de Copii Braşov este acum posibilă prin acţiuni de caritate organizate de Clubul Rotary prin proiectul „Împreună dăruim!”. 

„Staţia de sterilizare, în clipa de faţă, are echipamente manuale, ceea ce face ca efortul personalului să fie considerabil pentru a îndeplini condiţiile în a scoate obiectele sterile din aceste aparate. Echipamentele sunt foarte vechi, investiţii nu s-au făcut de multă vreme, autoclavele pe care le avem noi sunt din anii ’70. Deocamdată, aparatele funcţionează la parametri corespunzători, însă costurile pe care le impun operaţiunile de sterilizare sunt uriaşe. Nu se întâmplă ca echipamentul să nu iasă steril din aparat, dar avem mare nevoie să ne înnoim cu aparatură automată, care să ne ofere siguranţă atât nouă, cât şi pacientului. Astfel, ne dorim refacerea completă a sterilizării spitalului, refacerea circuitelor funcţionale, regândirea spaţiului şi dotarea cu echipamente noi, moderne, care să ne ajute să ţinem materialul steril în parametri optimi”, a declarat epidemiologul Ada Gordea, coordonatorul activităţii de sterilizare din spital, în conferinţa de presă susţinută astăzi, alături de iniţiatorii proiectului (foto 2).  

Sunt necesari peste 100.000 de euro

Gala caritabilă, eveniment de excepţie, organizat de Clubul Rotary Braşov în data de 13 aprilie a încununat campania de strângere de fonduri demarată în 2017 sub deviza „Împreună dăruim!”. Obiectele licitate au fost donate de personalităţi precum Andrea Bocelli, Gheorghe Hagi, Simona Halep sau Iulia Şchiopu. S-au strâns peste 50.000 de euro, la care se adaugă sumele strânse anterior. Astfel, actele caritabile organizate de anul trecut până în prezent se apropie de suma de 100.000 de euro, necesară realizării proiectului. 

„În urma licitaţiei organizate vineri, precum şi a tuturor activităţilor dedicate – Balul de Caritate din februarie 2017, concerte caritabile, Bazar şi ateliere de Crăciun, concert caritabil de Crăciun, ne-am apropiat semnificativ de suma necesară achiziţiei. Am putea afirma chiar că ne-am atins obiectivul. Este un proiect de suflet, care nu aparţine doar Clubului Rotary Braşov, ci întregii comunităţi braşovene, scopul său fiind modernizarea staţiei centrale de sterilizare a Spitalului Clinic de Copii Braşov prin dotarea cu echipamente noi de sterilizare şi adoptarea unui nou flux tehnologic, cu circuite funcţionale, care vor îmbunătăţi substanţial actul medical, vor asigura respectarea standardelor de sterilizare, constituind un real şi direct beneficiu pentru comunitatea locală”, a precizat Luminiţa Popa, vicepreşedintele Clubului Rotary Braşov.

Aşadar, banii strânşi vor fi folosiţi pentru dotarea cu echipamente noi, la standarde înalte care să permită realizarea unui flux de sterilizare sigur, creşterea capacităţii de sterilizare, informatizarea activităţii, inclusiv a monitorizării indicatorilor de sterilizare fizico-chimici, biologici şi încadrarea atât în normele legale naţionale, cât şi cele stabilite prin directivele europene.

S-a alăturat acestui proiect şi Consiliul Judeţean Braşov, care a alocat bani de la bugetul local (echivalentul sumei de 49.000 de dolari), pentru realizarea lucrărilor la nivelul infrastructurii staţiei de sterilizare. Iniţiatorii cred că până la finele acestui an va avea loc şi inaugurarea secţiei.

 „Este cunoscut faptul că fără sterilizare nu se poate face act medical. Dacă nu am fi avut acest sprijin, am fi fost nevoiţi să căutăm bani în alte părţi, probabil ar fi trebuit să solicităm fonduri de la Ministerul Sănătăţii sau de la Consiliul Judeţean şi ar fi durat ceva timp până le-am fi primit”, a încheiat directorul Spitalului de Copii, dr. Liviu Munteanu. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button