Delicte

BRAŞOV. Procesul penal privind furtul de bitcoin a încetat, după decesul inculpatului

 

Tânărul care a fost arestat preventiv în primăvara anului trecut, pentru infracţiuni informatice şi furt de bitcoin, a decedat, astfel că magistraţii Curţii de Apel Braşov au dispus ieri încetarea procesului penal pornit împotriva lui.

Inculpatul fusese condamnat în data de 21 decembrie 2017, de Tribunalul Braşov, la 2 ani şi 9 luni de închisoare, fiind găsit vinovat de acces ilegal la un sistem informatic – în formă continuată, transfer neautorizat de date informatice şi fraudă informatică – în formă continuată, dar sentinţa a fost atacată cu apel, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Braşov, unde nu a mai apucat să fie soluţionat, dat fiind decesul inculpatului.

Pe latură civilă, instanţa de la Curtea de Apel Braşov a decis, ieri, să lase nesoluţionată acţiunea civilă promovată de societatea comercială păgubită şi să menţină sechestrul asigurător instituit asupra unor bunuri ale tânărului (inclusiv asupra unui autovehicul marca Audi A5).

„Măsurile asigurătorii încetează de drept în termen de 30 de zile de la data prezentei, dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instan?ei civile”, se menţionează în decizia Curţii de Apel Braşov, care este definitivă.

Informaţiile oferite de anchetatori în luna martie a anului trecut

În luna martie 2017, poliţiştii Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate Braşov, împreună cu polițiștii Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, sub coorodonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov, au efectuat patru percheziţii (una în Braşov, două în Bucureşti şi una în judeţul Buzău), vizând patru tineri, cu vârste cuprinse între 22 și 26 de ani, bănuiţi de fraude informatice. În urma acestor acţiuni, principalul suspect în caz a fost arestat preventiv.

„Din investigaţii a reieşit că, în cursul lunii iunie 2016, prin intermediul sistemelor informatice şi a reţelei VPN – Virtual Private Network (Reţea Informatică Privată Securizată) aparţinând unei societăţi comerciale care produce şi comercializează echipamente electronice similare cu ATM-urile bancare ce permit tranzacţionarea de monedă electronică Bitcoin, un bărbat ar fi transferat, în mod neautorizat, date informatice aferente portofelelor virtuale ale mai multor clienţi, utilizând credenţialele primite în baza atribuţiilor de serviciu”, a explicat, la vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al IJP Brașov, agent şef Gabriela Dinu.

Totodată, după cum au completat procurorii DIICOT, în perioada iunie 2016 – februarie 2017, acesta ar fi introdus datele informatice aferente portofelelor virtuale accesate fără drept în Reţeaua Bitcoin, generând transferuri în valoare de 73,91 bitcoini, pe care şi i-ar fi însuşit, în condiţiile în care valoarea unui bitcoin depăşise 1.000 USD.

Inculpatul a fost reţinut pe 9 martie 2017, apoi a stat în arest preventiv şi în arest la domiciliu până pe 14 ianuarie 2018.

CITIŢI ŞI:

BRAŞOV. Arestat pentru fraudă informatică și furt de… Bitcoins


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button