Politic

[ViDEO] BRAŞOV. Aproape un milion de euro de la bugetul local pentru servicii de asistenţă tehnică prestate de Banca Mondială, pentru dezvoltare urbană

 

Primarul George Scripcaru a semnat, astăzi, din partea Municipiului Braşov, Acordul de prestări servicii de asistență tehnică cu Banca Mondială – reprezentată de Tatiana Proskuryakova, directorul pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale. Durata acestui acord este de 3 ani şi are o valoare de 900.000 de euro, fonduri asigurate din bugetul local.

Este un protocol de asistență tehnică pentru Programul de dezvoltare urbană a Brașovului și Zonei Metropolitane pe care îl semnăm astăzi, după ce anterior a fost aprobat și de Consiliul Local. La nivelul municipiului, asistența din partea Băncii Mondiale este importantă prin calitatea specialiștilor și a expertizei de care vom beneficia. Implicarea băncii se va axa pe mai multe componente. Una dintre acestea este elaborarea Planului Urbanistic General, un document strategic care va da direcţiile de dezvoltare ale oraşului nostru pentru foarte mulţi ani. De aceeaşi expertiză vom beneficia şi în ceea ce înseamnă implementarea Strategiei integrate de dezvoltare urbană, care va genera o dezvoltare la toate nivelurile, atât investițional, cât și din punct de vedere urbanistic, social, cultural și educațional. Banca Mondială are date foarte precise despre Brașov, pentru că oraşul nostru a făcut parte dintre-o analiză amănunțită pe care au realizat-o în ceea ce priveşte oraşele atractive din România. Un astfel de parteneriat este extrem de important nu numai sub aspect tehnic, dar și ca semnal pe care Banca Mondială îl dă, că Brașovul este unul dintre cele mai importante orașe din țară, un oraș care trebuie să conteze mai mult și la nivelul politicii guvernamentale“, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.

Directorul pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale, Tatiana Proskuryakova, a completat: „Este o zi importantă pentru noi, semnarea acordului tehnic cu municipiul Brașov. Știm că lumea, când aude de Banca Mondială, se gândește la bani, dar la fel de importantă este diseminarea cunoștințelor. Este o întâlnire importantă pentru că Banca Mondială dorește o deschidere a relațiilor cu municipalitățile din România, iar Brașovul este al treilea oraș – după Constanța și Sectorul 5 al Municipiului Bucureşti – cu care semnăm un astfel de acord. Avem în pregătire o strategie de țară pentru următorii cinci ani şi vrem un contact mult mai apropiat cu municipiile. Motivul principal pentru care urbanul este un obiectiv important este pentru că majoritatea oamenilor locuiesc deja în orașe. Dorim să ne oferim ajutorul în prioritizarea investițiilor partenerilor noștri, în valorificarea mai bună a resurselor și activelor pe care municipalitățile le au, în atragerea investițiilor și, în ultimă instanță, în sporirea atractivității acestor orașe pentru oamenii care locuiesc sau doresc să locuiască în ele”.

Este primul proiect de acest gen din lume. Cei din interiorul Bancii Mondiale îi acordă o foarte mare atenție, în contextul în care, de obicei, relațiile Bancii Modiale se desfășoară la nivel guvernamental. Se așteaptă multe de la noi și vrem să fie un parteneriat de succes. Brașovul are cea mai bună infrastructură din țară în opinia noastră şi un management urban foarte bun. Există însă și domenii în care mai sunt lucruri de făcut, iar soluțiile trebuie găsite împreună”, a adăugat Marcel Heroiu, senior urban developement specialist al Băncii Mondiale.

Serviciile de asistență tehnică acordate de Banca Mondială se vor concentra pe trei componente principale: consolidarea capacităţii de planificare și gestionare a investițiilor de capital, îmbunătăţirea gestionării activelor municipale și crearea cadrului pentru planificare spațială și regenerarea urbană și creşterea competitivităţii economice și de întărire a activităților de cercetare în municipiul Brașov și Zona Metropolitană Brașov.

Planificarea și gestionarea investițiilor de capital

Prima componentă va căuta să sprijine Municipalitatea în stabilirea mecanismelor instituționale și creşterea capacitătii de a asigura un randament mai bun al investițiilor și de a dezvolta instrumente pentru evaluarea, prioritizarea și implementarea proiectelor de dezvoltare, ceea ce va include crearea unui Unităţi de implementare („Delivery Unit”). Se va facilita crearea unui mecanism instituțional pentru o unitate de implementare care să elaboreze un program multianual de investiții în dezvoltarea urbană.

Tehnica numită „managementul programului de investiții” va consta în spijinirea elaborării unui program multianual de investiții (cu o listă distinctă de proiecte prioritare, un mecanism de monitorizare, criterii de prioritizare și evaluare) și pregătirea temelor de proiectare pentru proiectele ce vor fi finanțate pe Axa 4 a Programului Operațional Regional 2014-2020.

La capitolul „sustenabilitate financiară” va fi oferit sprijin pentru consolidarea capacității Municipalității Brașov de îmbunătățire a sănătății financiare (cu atenție acordată atât capitolului venituri și cheltuieli, cât și opțiuni pentru extinderea limitei bugetare a municipalității). Va fi, de asemenea, furnizată asistență pentru a ajuta Primăria Braşov în a planifica, într-un mod atât ambițios, cât și sustenabil, cheltuielile de capital pe anii următori.

Gestionarea activelor municipale și regenerarea urbană

Pentru a se folosi de potențialul său, orașul Brașov are o oportunitate unică de a profita mai mult de baza sa de active existentă și de a face investiții în regenerarea urbană, ca metodă de deblocare a oportunităților de dezvoltare. Componenta va include: strategie de gestionare a activelor, adică banca va oferi sprijin pentru elaborarea unui inventar de active sub-utilizate, accentul fiind pus pe terenurile și activele reale din Municipiul Brașov și din Zona Metropolitană Brașov care sunt neutilizate sau sub-utilizate. Această activitate va fi completată de o propunere de plan de acțiune privind modul în care aceste active ar putea să aibă o utilizare mai productivă și valoarea economică a acestora pe termen lung să fie maximizată. Sprijinul va include, de asemenea, facilitarea elaborării unor caiete de sarcini și a unor concursuri de soluții pentru reabilitarea unor spații publice din Municipiul Brașov.

De asemenea, Banca Mondială va asigura asistență în pregătirea documentaţiilor necesare în vederea achiziţiei serviciilor de elaborare a unui plan urbanistic general pentru Municipiul Brașov și a unui plan integrat de amenajare a teritoriului pentru Zona Metropolitană Brașov.

Facilitarea dezvoltării unei strategii pentru reabilitarea cartierelor de locuințe este o altă parte a programului. Municipiul Brașov, ca majoritatea orașelor din România, are nevoie de sprijin în regenerarea urbană a cartierelor de blocuri (de exemplu, îmbunătățirea eficienței energetice a acestora, reabilitarea spațiilor comune, reabilitarea acoperișurilor și a subsolurilor), precum și a spațiilor din jurul blocurilor de apartamente (de exemplu, spațiile verzi, locurile de joacă, pistele pentru bicicliști și trotuarele).

În fine, în proiect este prevăzută şi facilitarea organizării de concursuri de soluții pentru reabilitarea centrului vechi și centrul civic al Brașovului. Astfel, echipa va acorda asistență Primăriei Brașov în organizarea unor concursuri de soluții pentru principalele spații publice din centrul vechi al orașului și din centrul civic.

Îmbunătățirea competitivității zonei metropolitane

Obiectivul acestei componente este de a sprijini eforturile Primariei Brașov de a deveni un oraș mai competitiv. Componenta va include dialog public-privat pentru un oraș competitiv – asistență tehnică în elaborarea unui grup de lucru public-privat pentru stabilirea unui dialog sistematic între autoritățile locale și sectorul privat, precum şi asistență în crearea „Brașovului Inovativ”. Asistența va fi acordată Primăriei Brașov și Agenţiei Metropolitane Brașov pentru a întări capacitatea în următoarele domenii: analiza oportunităților privind cererea și oferta în domeniul transferului tehnologic, dezvoltarea unor scenarii privind întărirea activităților de cercetare și dezvoltare în Brașov, identificarea unor modalități de atragere a talentului național și internațional, plecând de la locația strategică a orașului, creşterea capacităţii Primăriei Brașov, Agenţiei Metropolitane Brașov și altor actori locali în ceea ce privește ciclul de inovare, proprietate intelectuală și instrumente de finanțare pentru diferitele etape ale ciclului de inovare.

De precizat este şi că Braşov este a treia zonă în ţară care încheie acest tip de acord pentru asistenţă tehnică în vederea dezvoltării urbane, după Constanţa şi Sectorul 5 Bucureşti. 

 Alte declaraţii pe acest subiect, în ataşament…

 

Despre Banca Mondială

Banca Mondială nu a fost niciodată considerată o bancă privată sau comercială, pentru că nu are relații decât cu guvernele tărilor membre și reprezintă cea mai importantă sursă de asistență acordată pentru dezvoltare din lume. Banca Mondială îsi folosește resursele financiare, personalul cu înaltă calificare si baza extinsă de informații pentru a ajuta fiecare țară în curs de dezvoltare să înainteze pe calea unei creșteri stabile, durabile si echitabile;

Grupul Băncii Mondiale este  format din cinci instituţii financiare internaţionale:

– Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – BIRD/IBRD (International Bank for Reconstruction and Development)

–  Corporaţia Financiară Internaţională – CFI/IFC (International Finance Corporation)

–  Asociaţia Internaţională de Dezvoltare – AID/IDA (International Development Association)

–  Agenţia de Garantare Multilaterală a Investiţiilor – MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency)  

– Centrul Internaţional de Reglementare a Diferendelor din Domeniul Investiţiilor – ICSID (International Center for Settlement of Investments Disputes) ,

România este membră a IBRD (din 1972), IFC (din 1990), MIGA (din 1992), ICSID (din 1975) şi IDA (2014). Activitatea Grupului BM în România a început în anul 1991 şi cuprinde atât programe şi proiecte publice, finanţate de către BIRDprin împrumuturi acordate direct statului, prin Ministerul Finanţelor Publice, cât şi proiecte private, fără garanţie de stat, prin sprijinul acordat de către IFC şi MIGA;

Intre Banca Mondială și Guvernul României exista Memorandumul privind parteneriatul pentru modernizarea administrației publice și sprijinirea reformelor structurale, semnat la data de 11 ianuarie 2016, valabil până la data de 31 decembrie 2023 și în care se anticipează că ajutorul furnizat de Banca Mondială se va concentra pe domeniile prioritare incluse în Acordul de Parteneriat 2014-2020 şi în Strategiile de parteneriat dintre România şi Banca Mondială, inclusiv, dar fără a se limita la următoarele: ajutor în implementarea obiectivelor Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii; ajutor în dezvoltarea şi implementarea reformelor politice care vor ajuta România să îndeplinească standardele UE, să promoveze prosperitatea comună, reducerea sărăciei şi integrarea socială, inclusiv pentru romi; ajutor în îmbunătăţirea nivelului de absorbţie şi eficienţă a fondurilor UE şi în creşterea capacităţii administraţiei publice. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button