Expres

[ViDEO] BRAȘOV. „La stropit se leagă și căsătorii”

  • IMG_1362_250096.JPG
  • IMG_1367_250097.JPG
  • IMG_1376_250099.JPG
  • IMG_8150_250098.JPG
 

Asemenea altor cete de feciori din comunitățile transilvănene, în Lunea Paştilor, Junii Tineri ­au luat parte la o practica ritualică, obiceiul stropitului. După ce au participat la Liturghia din a doua zi de Paști, la Biserica Sf. Nicolae, ei s-au adunat în Piaţa Prundului (Unirii) și în curtea bisericii s-au împărțit în două cete (altădată erau trei) conduse de armaşi şi de vătaf. În frunte cu muzicanţii, anume tocmiţi pentru această zi, ei s-au îndreptat spre Crucea (troiţa) lui Ilie Birt, pe care au înconjurat-o și unde au cântat Troparul Învierii („Hristos a înviat”), însă departe de linia melodică familiară, într-un fel milităros, aspru, iar şerjile au rostit „Hristos a înviat!”, „Hristos aneste!” şi „Hristos văscris!” (variante în greacă şi slavonă), la care ceilalţi din ceată au răspuns „Adevărat a înviat!”, „Adevărat că este!”, „Adevărat s-a scris!” (video 2). Apoi, Junii Tineri au colindat Șcheiul, oprindu-se la toate troițele unde au cântat Troparul Învierii şi au intrat în toate casele cu fete de măritat în care au fost invitaţi. Junii tineri au stropit cu parfum fetele, după cum este datina în Şchei, spunând: „Am auzit că aveţi un trandafir, am venit să-l udăm, ca să nu se ofilească”. Ei au fost primiţi cu băutură, colaci, prăjituri şi ouă roșii. Fetele au fost stropite cu parfum, nu cu apă ca altădată, şi s-a încins petrecerea prin curțile în care a fost loc de horă. Pe alocuri, fetele au păstrat obiceiul să-i împodobească pe juni cu flori multicolore, pe care le-au prins cu bongoşe pe hainele româneşti (costumele tradiționale, populare), iar aceia dintre junii tineri care au adunat cele mai multe flori sunt consideraţi a fi preferaţii fetelor. După ce au colindat cartierul până seara târziu şi au intrat la toate familiile unde au fost invitaţi, Junii tineri s-au întors în Piaţa Unirii. Seara s-a încheiat cu o petrecere acasă la vătaf.

„Este o ceremonie frumoasă, o tradiție veche, Junii Tineri merg pe la fetele de măritat din Șchei, dar și pe la președinții celorlalte grupuri de Juni, pentru că e onoare și să fii primit cu stropitul, și să primești. De multe ori, la stropit, s-a întâmplat, pentru că tinerii ajungeau să se cunoască mai bine, să se lege căsătorii trainice, frumoase”, a spus Constantin Chicuș (video 4), președinte al Grupului Junilor Tineri, al Junilor Roșiori și al Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovecheni.

„Și eu, și colegii mei suntem bucuroși și mândri că putem să ducem mai departe această tradiție atât de frumoasă, mersul cu stropitul pe la fetele de măritat din Șchei”, a mărturisit Vasile Cojenelu (video 5), armașul mic.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button