[ViDEO] BRAŞOV. A fost semnat protocolul pentru a doua unitate şcolară în sistem dual
Primarul George Scripcaru a semnat, astăzi, din partea Municipiului Braşov, protocolul de parteneriat pentru demararea proiectului de înfiinţare a Şcolii Profesionale Germane Kronstadt 2. Acest parteneriat este încheiat între Scoala Profesională Germană Kronstadt, Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ, Municipiul Braşov, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi Asociaţia DWK Fit for Future şi are ca obiectiv crearea a unei noi şcoli profesionale în sistem dual din Braşov, şcoală ce va prelua modelul educaţional al Şcolii Profesionale Germane Kronstadt (SPGK).
A doua unitate educaţională de acest tip va funcţiona în cadrul Colegiul Tehnic Energetic „Remus Răduleţ” (CTERR). În prima etapă, anul şcolar 2018-2019, vor fi înfiinţate, cu sprijinul SPGK, patru clase cu specializarea electromecanică. Începând cu anul şcolar următor, vor fi demarate procedurile în vederea constituirii unui consorţiu între cele două unităţi de învăţământ, SPGK şi CTERR, cu scopul înfiinţării a doua centre de competeţe profesionale, unul în domeniul electric, în cadrul Colegiului Remus Răduleţ, şi unul mecanic, în cadrul SPGK.
„Astăzi am dus acest proiect într-o nouă etapă, aceea de a oferi absolvenţilor de clasa a VIII-a posibilitatea de a se pregăti profesional în domeniul electromecanicii, iar în viitor al electronicii şi roboticii, şi de a avea un loc de muncă în oraşul nostru. După cum ştiţi, înfiinţarea şcolilor profesionale în sistem dual este un proiect de suflet pentru mine, dar este şi un proiect necesar pentru dezvoltarea economică a oraşului nostru, pentru că resursa umană bine pregătită profesional creşte atractivitatea unei zone din punctul de vedere al investitorilor”, a declarat primarul.
În anul 2012, Primăria Braşov, Clubul Economic German, Inspectoratul Şcolar şi câteva firme din această zonă au ales un drum pentru învăţământul braşovean, acela de a pregăti absolvenţi pentru nevoile pieţei muncii din Braşov.
„De atunci, în fiecare an, majoritatea absolvenţilor se angajează imediat, iar cea mai mare parte dintre ei, după ani de zile, sunt angajaţi în cadrul aceloraşi companii la care s-au angajat la început. Asta spune foarte multe despre succesul acestui model educaţional. Următorul domeniu în care va trebui să ne concentrăm pentru a dezvolta acest sistem de învăţământ este cel HoReCa, pentru că există o nevoie foarte mare pe piaţa muncii pentru angajare în acest domeniu”, a subliniat Scripcaru.
Obiectivul este ca, în următorii ani, numărul de clase care vor funcţiona în cadrul acestui centru de competenţe profesionale în domeniul electric să ajungă de la înfiinţarea de patru clase a IX-a, în acest an şcolar, la 12 clase a IX-a, iar, în acest fel, să devină un al doilea SPGK, în domeniul electric. În acelaşi timp, semnatarii acestui parteneriat îşi propun să crească şi numărul de specializări, de la una, electromecanică, în acest an, la minim trei (respectiv, electromecanică, electronică şi mecatronică).
Centrul Naţional de Formare Profesională la Braşov
„Astăzi am descchis un drum care sunt sigur că va continua. La nivel de ţară, suntem singurul judeţ care are dezvoltat sistemul de învăţământ dual. Avem o colaborare foarte bună şi cu mediul privat, toată lumea s-a implicat şi am reuşit un proiect care acum două luni nu exista decât la nivel declarativ. Este un început, avem la nivel de învăţământ dual, în Braşov, 1.000 de locuri, aşa că sfătuim părinţii să se îndrepte spre acest sistem, pentru că are foarte multe avantaje. Pe lângă o profesie şi un loc de muncă asigurate la sfârşitul şcolii, tinerii beneficiază de burse, profesori calificaţi”, a precizat Ioan Negrilă, inspector general interimar la Inspectoratul Şcolar Judeţan Braşov.
Sursa citată a adăugat că, recent, IŞJ Braşov a încheiat un parteneriat cu Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional, pentru înfiinţarea la Braşov a Centrului Naţional de Formare Profesională, astfel încât profesorii care predau la învăţământul tehnic să vină periodic pentru a se perfecţiona în domeniile lor de specialitate, pe tot parcursul anului, iar rezultatul fiind formarea de specialişti de care industriile au nevoie.
Alte declaraţii pe această temă, în ataşament…
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.