[ViDEO] BRAȘOV. Scandal la Prefectură din cauza copacilor de la margine de drum. GALERIE FOTO şi VIDEO
La invitaţia prefectului Marian Rasaliu, instituţiile responsabile cu siguranţa drumurilor publice şi-au prezentat astăzi activitatea din perioada recentă în care au avut loc inundaţii în judeţul Braşov. Astfel, când a venit vorba de copacii căzuţi peste două trenuri, s-a creat o dispută între Direcţia Silvică, reprezentantul Căilor Ferate Române şi Regia Locală a Pădurilor Kronstadt, cu privire la dreptul de proprietate asupra arborilor care ar trebui toaletaţi preventiv, pentru siguranţa traficului.
Înainte de asta, prefectul Marian Rasaliu a anunţat că va da un ordin de constituire a unei comisii care să evalueze, până vineri, pagubele produse în urma intemperiilor, în fiecare localitate a judeţului Braşov, „nota de plată” urmând a fi trimisă Guvernului.
„Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au intervenit pentru stăvilirea apelor, atât de la instituţii, cât şi cetăţenilor care au dat o mână de ajutor. Am trecut cu toţii prin momente grele, atât ziua cât şi noaptea, iar acum lucrurile sunt ţinute sub control. Ceea ce nu este în regulă este legat în primul rând de arborii care au căzut şi au oprit circulaţia feroviară între Braşov şi Predeal. Legat de această chestiune este un scandal permanent şi din câte observ eu, este mai mult un război al orgoliilor. Asta am vrut să clarific, de asta i-am chemat aici, la Prefectură, şi le-am dat termen atât silvicilor, cât şi celor de la CFR, ca până vineri să-mi vină cu o soluţie viabilă, dacă nu, mă voi duce personal la ministerele de resort să rezolv această problemă. De asemenea, avem necazuri cu arborii căzuţi pe DN1, pe DN13, pe DN73. Am făcut ordine de prefect care au rămas pur şi simplu nerezolvate, tocmai din cauza neimplicării celor care ar trebui să facă acest lucru. Am dat termene limită, pentru că nu vreau să mai avem călători puşi în pericol din cauza lor”, a declarat prefectul.
Rasaliu a anunţat, totodată, că după ce comisia de evaluare a pagubelor va prezenta raportul constatator, documentul va fi transmis Guvernului în vederea solicitării fondurilor necesare pentru reparații.
„Vom solicita fonduri pentru a reabilita infrastructura afectată, drumuri, poduri, podețe, dar și pentru decolmatarea și curățarea canalelor de scurgere și protecție a digurilor din localitățile afectate. Aceste canale ar trebui să preia apele în exces și să le reverse apoi în Olt controlat, dar acum sunt pline de mizerii, colmatate cu tot felul de arbuști, sunt înfundate. Este necesar să le decolmatăm, ca să nu fie afectate gospodăriile oamenilor. Totodată, a crescut și populația de castori din județ, iar aceștia au provocat foarte multe daune. În acest context, trebuie să ne adresăm Minsterului Mediului, să vedem ce soluții găsim”, a explicat prefectul Brașovului.
Ba eu, ba tu…
În timpul discuţiilor pe tema obligativităţii tăierii arborilor crescuţi de-a lungul drumurilor publice de circulaţie feroviară şi rutieră şi cu risc de a se prăbuşi, spiritele s-au cam încins, făcându-l pe prefect să ridice tonul.
Cea mai aprigă discuţie au avut-o reprezentanţii CFR şi ai Direcţiei Silvice Judeţene, care nu au căzut de acord asupra entităţii care ar trebui să taie copacii, apoi să-i adune, transporte, respectiv valorifice, având în vedere că terenul este al statului, cum ar veni al Direcţiei Silvice, dar este concesionat pe 49 de ani CFR-ului şi care, prin lege, are dreptul la tot ce se produce pe suprafaţa concesionată. Iar în cauză sunt în jur de 650 de copaci pe raza judeţului Braşov care ar trebui toaletaţi sau doborâţi controlat.
„Vina este a CFR-ului, care consideră că masa lemnoasă este a lor, ceea ce nu este adevărat. Conform Codului Silvic, singurul proprietar al fondului forestier de pe domeniul statului este Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, prin direcţiile silvice judeţene. CFR ar trebui să asigure siguranţa circulaţiei, ca urmare să plătească o firmă, să exploateze acei arbori şi să ni-i pună la dispoziţie. Se plâng că nu le dăm avizele să taie copacii? Dacă dânşii semnează protocolul, mâine eliberăm autorizarea de exploatare a masei lemnoase, dar cu condiţia să accepte că lemnul rezuiltat este proprietatea Romsilva”, este punctul de vedere al lui Dan Runceanu, directorul Romsilva Braşov.
În replică, cel trimis de CFR să tranşeze problema în faţa prefectului, Vasile Răhăian, a spus că nu este normal ca instituţia pe care o reprezintă şi care are terenul luat în concesiune să plătească serviciul de recoltare al arborilor, cu nişte costuri semnificative de altfel, în jur de de 47 de lei per copac, să-l tranporte până la limita concesiunii, pentru ca apoi Romsilva să-l preia pentru a-l fructifica.
„CFR are contracte de tăiere a arborilor de pe zona Predeal până la Dârste, s-a început acţiunea, atât cât vremea ne permite. Până în momentul de faţă s-au tăiat peste 50 de arbori. Contractul se derulează în continuare, avem o firmă cu care colaborăm în acest sens, pentru că ne aflăm în faţa unei situaţii de urgenţă. Problema este că, de când am început demersurile şi negocierile cu ocoalele silvice, Romsilva şi Kronstadt, din aprilie anul trecut, deşi au fost în mai multe rânduri căderi de arbori, la un monent dat erau chiar 16 deodată căzuţi, generând închiderea circulaţiei, căderi de tensiune în reţeaua electrică, apoi cu toate cheltuielile pe care le-am avut, Romsilva se cramponează de cadrul legislativ. Statul român este proprietar pe teren, CFR îl are în concesiune, iar legea spune că cel care a concesionat plăteşte redevenţe şi altele, beneficind şi de ceea ce se produce pe bunul concesionat. Dar Romsilva nu vrea să ne dea autorizaţia de exploatare decât în condiţiile lor. Cu Kronstadt am ajuns la o înţelegere”, a argumentat Vasile Răhăian, şef serviciu Regionala CFR Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.