Românii fără venituri ar putea plăti mai puțin la Sănătate și vor fi asigurați 12 luni
Persoanele fizice care nu obțin niciun fel de venit, dar care vor dori să beneficieze de servicii medicale în sistemul sanitar de stat, vor plăti mai puțin decât în prezent pentru contribuția de sănătate (CASS). Concret, potrivit avocatnet.ro, Guvernul a modificat joi din nou modul în care românii fără venituri pot să se asigure opțional, prin introducerea variantei unice de plată anuală a 10% din echivalentul a șase salarii minime brute.
Executivul și-a propus modifice semnificativ regulile pentru românii fără venituri care vor să se asigure opțional în sistemul sanitar de stat. Măsura este inclusă într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului privind măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea unor acte normative, adoptată joi, care modifică, în principal, Codul fiscal. Românii fără venituri se vor putea asigura anual, prin plata CASS, pentru 12 luni. În esență, va fi vorba de achitarea anuală a 10% din echivalentul a șase salarii minime brute. Din moment ce, în prezent, salariul minim este de 1.900 de lei, am vorbi de o sumă anuală de plată de 1.140 de lei, adică 10% din 11.400 de lei (1.900 de lei x 6). Asta ar însemna că persoanele fizice fără venituri ar plăti mult mai puțin decât trebuie să achite în momentul de față.
Acum, plata din zero venituri este de 190 de lei pe lună
În prezent, aceste persoane au două variante pentru a se asigura opțional în sistemul sanitar public. Prima variantă actuală implică plata lunară a CASS pentru minimum 12 luni, caz în care cota de 10% se aplică salariului minim (10% din 1.900 de lei). De exemplu, pentru anul 2018 se datorează lunar 190 de lei, adică 2.280 de lei pentru întreg anul 2018 (190 de lei x 12 luni). Practic, în noua variantă propusă de Executiv, costurile de asigurare pentru 12 luni ar fi reduse la jumătate. A doua variantă actuală este plata la nevoie. Conform dispozițiilor Codului fiscal, plata CASS la momentul accesării serviciilor medicale implică achitarea a unei sume unice de 10% din valoarea a șapte salarii minime brute, adică 1.330 de lei (7 x 1.900 de lei = 13.300 de lei). Din moment ce aici vorbim de o plată unică pentru accesarea la nevoie a serviciilor medicale, introducerea plății anuale de 1.140 de lei pentru o asigurare de 12 luni ar fi mult mai avantajoasă.
Declarație unică până la 15 iulie
Pentru a putea plăti CASS și a fi asigurate timp de 12 luni în sistemul sanitar public, persoanele fără venituri vor trebui să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Acest document va înlocui, practic, formularele 604 și 605. Declarația 604 se depune actualmente în vederea achitării CASS de către românii fără venituri, iar declarația 605 este o cerere de încetare a plății contribuției. Declarația unică se va depune anual până la 15 martie, dar, prin excepție, pentru anul 2018 va urma să se depună până la 15 iulie. Totuși, termenul de depunere va fi mai mult orientativ, din moment ce declarația se va putea depune și după depășirea acestuia. Termenul anual de plată pentru CASS va fi tot data de 15 martie a anului în curs pentru anul anterior. Practic, românii fără venituri vor depune exact acceași declarație unică ce va fi destinată persoanelor fizice ce obțin venituri din activități independente.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.