112

ATENȚIONARE. Tu știi ce face copilul tău pe internet? Câți elevi au declarat că părinții lor nu le cunosc activitatea în mediul online (STUDIU)

 

Un studiu realizat de Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalității privind modul în care copiii utilează internetul a scos la iveală că unii părinți nu știu mai nimic despre activitatea pe care o au minorii în mediul online.

Ancheta pe bază de chestionar a fost realizată pe un eșantion de 1.370 de elevi din clasele II-X, stratificat, probabilist, cu următoarele criterii: județ, mediul de rezidență (urban/rural) și clasa de studiu.

În urma analizării răspunsurilor furnizate a rezultat că pentru peste 40% din totalul participanților la studiu utilizarea computerului se numără printre principalele activități de petrecere a timpului liber, alături de ieșitul cu prietenii, urmărirea programelor tv sau practicarea unor sporturi.

De asemenea, peste 18% dintre elevi au susținut că părinții lor doar cred că știu cu ce se ocupă ei pe internet, dar în realitate nu știu chiar tot, în timp ce alți peste 13% au declarat că părinții nu știu mai nimic din ce fac ei când sunt online.

„Copiii care au fost lăsați să descopere singuri cum se utilizează internetul au fost mai des victimele agresiunilor din mediul online decât cei ai căror părinți au fost alături de ei atunci când au început să folosească această rețea”, au atenționat reprezentanții Poliției Române. Este îngrijorător, având în vedere că, dintre copiii chestionați, 60% au declarat că au descoperit singuri cum se utilizează internetul.

Mai bine de jumătate din copiii chestionați sunt prieteni pe internet cu persoane necunoscute în realitate

Conform studiului, peste 78% dintre elevii chestionați au un cont pe cel puțin o rețea de socializare, iar aproximativ 47% dintre subiecți și-au selectat prietenii din mediul online din rândul persoanelor pe care le cunoșteau inițial în realitate.

Disponibilitatea de a socializa cu persoane necunoscute este factor de risc, după cum avertizează polițiștii, în condițiile în care peste 50% dintre elevi au precizat că au acceptat să se împrietenească online cu persoane pe care nu le cunoșteau în realitate, iar 38% dintre participanții la studiu au declarat că jumătate dintre prietenii din mediul online nu le sunt cunoscuți.

Analiza răspunsurilor pe care elevii le-au oferit la întrebările legate de cunoașterea opțiunilor elementare de protecție online arată că mulți dintre ei nu sunt la curent cu existența acestora sau nu știu cum să le folosească.

Astfel, peste 10% nu știu cum să schimbe setările de siguranță ale propriului profil de pe rețelele de socializare, 22% nu știu să compare informațiile de pe diferite site-uri pentru a se asigura de corectitudinea lor, iar alți 22% nu știu cum să găsească informații despre cum pot utiliza internetul în siguranță.
De altfel, internetul este perceput de cei mai mulți elevi ca fiind sigur. Poșta electronică și rețelele de comunicare de tip messenger sunt spațiile în care cei mai mulți elevi se simt în siguranță.

Copiii tind să neglijeze consecințele legale ale violenței online

Răspunsurile la întrebările legate de înțelegerea implicațiilor legale ale comportamentelor de pe internet pe care le-au dat elevii participanți la sondaj arată că mulți nu cunosc reglementările din domeniu. De regulă, tinerii tind să neglijeze sau să minimizeze consecințele atât legale, cât și psihologice ale violențelor online.

Procente mici dintre respondenți înțeleg nevoia de a-și proteja informațiile personale în fața apropiaților: 41,5% consideră că nu e nici o problemă dacă le spui parolele de la conturile tale de pe internet celor mai buni prieteni.

În fața unor potențiale agresiuni, mulți dintre copii nu știu cum să procedeze. Dacă ar fi amenințați pe internet, 5,9% dintre respondenți nu ar spune nimănui, iar 10,5% ar răspunde cu aceeași monedă, răspunzând amenințărilor tot cu amenințări.

În schimb, 49,4% ar cere ajutorul unui părinte și 57% ar salva mesajele pentru a avea dovezi în cazul în care ar fi nevoie să depună plângere penală, conform studiului.

„Din analiza răspunsurilor primite s-a conturat concluzia că mai puțini copii care au o bună comunicare cu părinții în legătură cu acest subiect au fost victime ale agresiunilor virtuale. Astfel, pentru siguranța copilului dumneavoastră, polițiștii vă recomandă să petreceți cât mai mult timp cu el și să vă interesați de preocupările lui”, au concluzionat reprezentanții Poliției Române.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button