Politic

[ViDEO] BRAŞOV. Dacă totul merge „şnur” cu autorizările de construire, până la finele anului 2019 am putea avea DN 73 la standarde europene

 

Drumul Naţional 73 (care face legătura intre localitățile Brașov – Râșnov – Bran – Fundata – Câmpulung – Pitești), pe o lungime de 103,25, pe teritoriul județelor Brașov şi Argeș, face obiectul unui program amplu de modernizare printr-un contract desfășurat de CNAIR prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, valoarea totală a contractului este de peste 275 de milioane de lei (din care FEDR asigura 85%).

În conferinţa de presă susţinută astăzi la Prefectura Braşov, directorul DRDP Braşov, Adriana Nicula, a precizat că, în acest scop, drumul a fost predat încă din data de 15 martie 2017 concernului format din asocierea a patru firme (Azvi SA, Straco Grup SRL, Piomar Development SRL, Tractebel Engineering SA) care se ocupă de lucrările de modernizare.

Data estimată de finalizare a lucrărilor de modernizare este decembrie 2019, iar progresul fizic al lucrărilor în acest moment este de aproximativ 30%.

Lucrările vizează în principal lărgirea drumului la minim opt metri (din care şapte metri partea carosabilă), ranforsarea lui pentru un trafic de 11,5 tone, reconstrucția completă a şase poduri şi reabilitarea altor 20, dar şi lărgirea unor curbe, refacerea podețelor, construirea de șanțuri de evacuarea apei pluviale şi întărirea prin ziduri de sprijin.

Până atunci, în urma notificării din partea DRDP Brașov, antreprenorul a început un program de reparații pe porțiunile cele mai afectate de gropi (cu mixtura stocabilă), iar după ce temperaturile vor permite acest lucru, chiar şi cu asfalt prelucrat la cald. Din 15 martie, șantierul urmează să fie redeschis pe mai multe porţiuni în sectorul de pe teritoriul judeţului Braşov.

Pe toată perioada şantierului, chiar şi în sezonul rece, constructorul a instalat indicatoare de avertizare şi atenţionare şi au fost instituite şi restricţii de viteză de maximum 30 de km/h pe porţiunile afectate de şantier, precum şi cele deteriorate.

Precizăm că pe nici o porțiune a DN 73 din județul Braşov nu a fost turnat covorul asfaltic final, iar lucrările nu au fost recepţionate. Ceea ce pare ca o porțiune terminată, între Braşov şi Cristian de exemplu, sunt doar straturi de asfalt de bază pe care a fost permisă circulația doar pentru ca pe timpul iernii, când șantierul este în conservare, traficul să nu fie îngreunat. La fel s-a întâmplat şi cu numeroase podeţe de pe traseu. Vă asigurăm că specialiştii DRDP Braşov, precum şi consultanţii urmăresc atent desfăşurarea lucrărilor de pe DN 73 tocmai pentru că suntem conştienţi de importanţa turistică a zonei”, a precizat directorul DRDP Adriana Nicula.

Sursa citată are încredere că lucrările vor fi finalizate până la finele anului 2019, iar drumul va fi la standarde europene.

Acest termen, însă, este condiţionat de autorizaţiile de construire, pe care nu le avem încă. Avizul de mediu a fost deja obţinut de anul trecut, hotărârea de expropriere este în curs de elaborare şi urmează să fie înaintată apoi decizia pe circuit spre avizare, pentru a putea obţine apoi autorizaţia de construire”, a menţionat Nicula. (vezi video 1)

Vreau ca lucrările să se desfăşoare în aşa fel încât să nu se mai întâmple ca anul trecut, când s-a circulat foarte rău pe acest drum în aceeaşi perioadă ca acum. Sper ca lucrurile să decurgă fluent, atât ca reabilitare a drumului, cât şi a confortului participanţilor la trafic. Am primit multe sesizări despre respectivul drum, cele mai multe legate de modul în care s-a circulat, dar şi cum au fost făcute marcajele, lucruri care au dus la aglomerare în trafic”, a adăugat prefectul Marian Rasaliu. (vezi video 2)

Prezent şi el la conferinţa de presă, Adrian Mitache, manager de proiect din partea constructorului, a atras atenţia că au fost întâpinate unele greutăţi în timpul lucrărilor, motiv pentru care s-au mai înregistrat şi întârzieri: „Problema autorizaţiilor şi lipsa bugetului în momentul semnării contractului, în anul 2011. Până acum, pe raza judeţului Braşov a DN 73, s-a lucrat pe 9 km de drum (între Braşov şi Cristian, la Zărneşti – Tohanul Nou şi între Bran şi Moieciu – n.r.). Mai trebuie autorizate lucrările pe lungimea de aproximativ 12 km în zona Braşovului, din totalul de 38 de km de finalizat al acestui drum”. (vezi video 3)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button