BRAŞOV. Exclusiv. Au de returnat fonduri însumând peste jumătate de milion de lei, obţinute în mod ILEGAL
Trei braşoveni au fost condamnaţi definitiv la câte 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 3 ani, după ce au obţinut ilegal sume importante de bani, declarând că folosesc anumite suprafețe de teren, deși în realitate nu le utilizau în întregime sau potrivit obligaților asumate.
Cei trei inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi de comiterea unor infracţiuni de „folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene”.
Sentinţa a fost dată, iniţial, de magistraţii Tribunalului Braşov, pe data de 24 martie 2017, iar luni a fost menţinută, definitiv, de Curtea de Apel Braşov, cu menţiunea că inculpaţii Gheorghe Istudor, Gheorghe Pătru şi Nicolae Ovidiu Aldica vor avea de frecventat unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.
De asemenea, conform sentinţei, cei trei vor avea de prestat muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria comunei Ticuş sau Primăria oraşului Rupea, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta acea muncă.
Buni de plată
Cei trei bărbaţi au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce ar fi declarat necorespunzător adevărului că folosesc anumite suprafețe de teren, cu respectarea condițiilor de agro-mediu, deși în realitate nu le utilizau în întregime sau potrivit obligaților asumate.
„O parte din acele suprafețe de teren au fost împădurite printr-un program de îmbunătățire a calității mediului realizat de către Primăria Comunei Ticuș împreună cu Consiliul Județean Brașov. Ca urmare a acestor demersuri, cei trei inculpați au obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și de la bugetul de stat în valoare totală de 571.902,85 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție din Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză”, au informat reprezentanţii DNA în momentul trimiterii în judecată a inculpaţilor.
Pe latură civilă, judecătorii obligă inculpaţii să-i plătească Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură următoarele sume cu titlu de despăgubiri civile, la care se vor adăuga dobânzi şi penalităţi de întârziere ce se vor calcula de la data fiecărei plăţi efectuate de partea civilă şi până la data recuperării integrale a debitului: Gheorghe Istudor – 97.354,37 lei, Gheorghe Pătru – 152.280, 52 lei şi Nicolae Ovidiu Aldica – 283.595,03 lei. Alte pretenţii formulate de APIA au fost respinse de magistraţi.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.