Şoferii care circulă fără rovinietă vor avea mai multe şanse să scape de amendă
Un proiect de lege potrivit căruia şoferii care circulă fără rovinietă nu vor mai putea fi sancţionaţi în intervalul cuprins de la data săvârşirii contravenţiei şi până la data comunicării acesteia a fost adoptat, ieri, de Camera Deputaţilor. Acelaşi proiect prevede şi că amenda se prescrie, dacă şoferul nu este informat în termen de 4 luni de la săvârşirea contravenţiei.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art.9 din Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România a fost adoptat cu unanimitate de voturi de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.
Potrivit proiectului, „aplicarea sancţiunii se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei, procesul verbal de constatare a contravenţiei se transmite obligatoriu în două luni de la data aplicării contravenţiei, iar intervalul de la data săvârşirii contravenţiei până la data comunicării procesului verbal nu se mai poate aplica altă sancţiune”.
Potrivit expunerii de motive care însoţeşte proiectul, din lege lipseşte, în prezent, un termen care să curgă între săvârşirea propriu-zisă a contravenţiei şi constatarea acesteia, încălcându-se principiul eficienţei răspunderii contravenţionale care stipulează că răspunderea trebuie să intervină într-un termen cât mai apropiat de cel al comiterii contravenţiei.
„Ca urmare, conducătorii vehiculelor pot primi procese-verbale de constatare a contravenţiei la interale de câteva luni de la săvârşirea contravenţiei, când aceştia mai mult ca probabil nu mai ţin minte pe ce tronson au circulat fără rovinietă valabilă la acea dată şi nu mai păstrează dovezile plăţii rovinietei, mai ales dacă între timp au achitat alte tarife pe diverse durate de utilizare. Aşadar, se impune precizarea intervalului de timp dintre săvârşirea faptei şi constatarea contravenţiei, astfel ca între momentul săvârşirii contravenţiei şi primirea procesului-verbal de constatare să nu se fi scurs mai mult de 30 de zile, perioadă rezonabilă ţinând cont că procesul de constatare se realizează în timp extrem de scurt graţie tehnicilor moderne şi a bazelor de date aflate la dispoziţia agenţilor constatatori. De asemenea, se impune ataşarea probelor la procesul-verbal de constatare a sancţiunii, astfel ca să se asigure pe de o parte transparenţă în aplicarea sancţiunii, iar pe de altă parte celeritatea procedurii de constatare a procesului-verbal”, scrie în document.
Legea intră în vigoare la şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
Mai multe informaţii găsiţi AICI!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.