BRAŞOV. DEFICIT. Şase inspectori ISU Braşov la o populaţie de peste 630.000 de locuitori
Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov a efectuat, în cursul anului trecut, 571 de controale, dintre care 126 la instituţiii, 286 la operatori economici, 25 la obiective supuse controlului activităţilor care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase, 9 la operatori din domeniul industriei chimice ş.a..
„În urma celor 571 de activităţi de control au fost constatate 1.906 deficienţe, din care au fost soluţionate operativ un număr de 66 probleme organizatorice sau de altă natură, 1.680 au fost sancționate contravențional, astfel: un număr 135 încălcări ale normelor au fost sancționate cu amendă în cuantum de 627.000 lei, iar 1.545 încălcări ale normelor au fost sancționate cu avertisment”, a informat şeful ISU Braşov, locotenent colonel Lucian Marciu.
Activitatea de inspecţie a fost efectuată cu deficit mare de personal, după cum a precizat sursa citată: „În conformitate cu datele statistice, populaţia județului Brașov după domiciliu este de 632.650 de locuitori, ceea ce face ca numărul de inspectori necesar să fie de 25-30 de inspectori. Încadrarea în anul 2017 a fost de 6 inspectori, cu mult sub necesar şi sub volumul de muncă”.
Pe linie de avizare/autorizare, în perioada analizată, totalul cererilor privind emiterea de avize, autorizaţii de securitate la incendiu şi protecţie civilă și acorduri a fost de 1.000, faţă de 950 în anul 2016, ceea ce reprezintă o creștere de 5,2%.
Cadrele compartimentului au emis 175 de avize (153 securitate la incendiu şi 22 protecţie civilă), 70 de autorizaţii 70 (69 securitate la incendiu şi 1 protecţie civilă), 140 de avize PUZ, PUD şi amplasare parcelă, 62 de acorduri jocuri cu artificii etc.. Pe de altă parte, au fost emise şi 127 de respingeri avize (112 securitate la incendiu şi 15 protecţie civilă), 111 respingeri autorizaţii (110 securitate la incendiu şi 1 protecţie civilă)
Braşovul, pe primul loc la numărul şi importanţa obiectivelor cu risc de accidente majore
În ceea ce priveşte activitatea la obiectivele SEVESO (cu risc de accidente grave) s-au desfăşurat 25 controale, dintre care unul a fost control inopinat. În urma acestor verificări, au fost aplicate nouă avertismente şi o amendă de 30.000 lei.
„O parte foarte importantă pentru activitatea preventivă în judeţul nostru este cea a unităţilor supuse controlului activităţilor care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase. La finalul anului 2017 în judeţul Braşov erau 19 de obiective SEVESO, din care 10 de nivel superior şi 9 de nivel inferior. Din cele 21 de obiective de la începutul anului 2017, două obiective au ieşit de sub incidenţa directivei SEVESEO”, a precizat şeful ISU.
Chiar şi aşa, în judeţul nostru rămân cele mai multe astfel de obiective, după cum a informat locotenent colonel Lucian Marciu.
„Remarc faptul că la nivel naţional, judeţul Braşov este tot pe primul loc în ceea ce priveşte numărul, nivelul şi importanţa obiectivelor de tip SEVESO”, a declarat acesta.
foto – arhivă
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.