Politic

Primarul George Scripcaru a spus că studiul privind calitatea aerului în BRAȘOV a fost scos din nou la licitație

 

Comisia Europeană va organiza, pe 30 ianuarie, la Bruxelles, o reuniune pe tema calităţii aerului, fiind convocaţi miniştrii Mediului din nouă ţări europene, inclusiv din România, care riscă să fie vizate de proceduri de sancţionare din cauza poluării.

Ministrul Mediului din România, Graţiela Gavrilescu, a declarat că statele convocate de Comisia Europeană pe tema calităţităţii aerului nu au altă soluţie decât aceea de a se conforma, menţionând că, potrivit legii, responsabilitatea calităţii aerului le aparţine primarilor. În acest sens, ministrul a spus că a avut întâlniri şi a purtat corespondenţe cu edilii marilor aglomerări urbane.

„Potrivit legii, responsabilitatea calităţii aerului le revine, direct, primarilor, Ministerului Mediului revenindu-i doar cele ce privesc reglementarea şi monitorizarea acesteia. Din această perspectivă, am avut întâlniri şi am purtat corespondenţă oficială cu edilii marilor aglomerări urbane şi i-am invitat să ne unim eforturile pentru binele sănătăţii locuitorilor din oraşele dumnealor şi pentru evitarea situaţiei ca României să i se impună sancţiuni de către CE. I-am invitat să ne unim eforturile pentru binele sănătăţii locuitorilor din oraşele dumnealor şi pentru evitarea situaţiei ca României să i se impună sancţiuni de către CE. Chiar la începutul săptămânii trecute, am avut o astfel de întâlnire de lucru, la sediul Ministerului, cu doamna Gabriela Firea, primarul General al Capitalei, la care au participat şi specialiştii noştri şi cei din Primărie, o întâlnire foarte bună, in care am stabilit ţinte, priorităţi şi termene concrete pentru investiţii şi proiecte ce vor avea ca efect reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi îmbunătăţirea calităţii aerului. (…) Am credinţa că voi primi semnale pozitive şi de la Consiliul Judeţean Braşov – Primăria Braşovşi că, în sfârşit, şi Primăria Iaşi se va conforma în ceea ce priveşte elaborarea Planului de calitate a aerului şi a punerii în aplicare a acestuia, pentru că nu e de glumă”, a declarat, pentru agenția de presă Mediafax, Graţiela Gavrilescu.

Contactat pentru un punct de vedere, primarul municipiului Brașov, George Scripcaru ne-a spus că trebuie reluată procedura pentru realizarea studiului privind îmbunătățirea calității aerului: „Am scos din nou la licitație studiul privind calitatea aerului în Brașov, întrucât cel care a câștigat licitația de anul trecut a renunțat. Ca urmare, trebuie reluată procedura. În funcție de concluziile acestui nou studiu, vom vedea ce este de făcut în plus față de măsurile pe care le-am luat deja la nivelul municipiului și care, trebuie să recunoaștem, au avut efecte pozitive”

Ministrul Grațiela Gavrilescu susţine că reuniunea programată la Bruxelles este binevenită.

Vom putea prezenta progresele făcute de România şi termenele realiste pe care ni le putem asuma şi sunt sigură că dacă şi primarii vor înţelege că situaţia este extrem de serioasă şi că, aşa cum aţi observat, dacă nici state membre cu vechime în UE, ca Germania, Spania, Franţa, Italia, nu sunt iertate, altă soluţie decât aceea de a ne conforma nu avem”, susţine Gavrilescu.

Într-un ultim efort pentru găsirea soluţiilor la problema gravă a poluării aerului în Uniunea Europeană, comisarul UE pentru Mediu, Karmenu Vella, a invitat miniştrii din nouă ţări europene la Bruxelles pe 30 ianuarie. Cele nouă state membre – Cehia, Germania, Spania, Franţa, Italia, Ungaria, România, Slovacia şi Marea Britanie – riscă să fie vizate de proceduri de sancţionare pentru depăşirea limitelor stabilite în cazul poluării aerului. Reuniunea oferă statelor membre oportunitatea de a demonstra că vor fi luate măsuri suplimentare adecvate pentru redresarea fără întârziere a actualei situaţii şi pentru conformarea cu reglementările europene”, anunţă Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

citiți și

BRAŞOV, lăudat de ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, pentru măsurile luate privind îmbunătățirea calității aerului

BRAȘOV. Dispută între senatorul Coliban și primarul Scripcaru pe tema autobuzelor diesel: „Până și cuptoarele pentru mici de la Ceasu’ Rău sunt poluante”

Primăria Braşov solicită sprijin de la Ministerul Mediului pentru închiderea depozitului de deşeuri industriale Timiş-Triaj


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button