BRAȘOV. Contribuabilii care realizează venituri din activități independente trebuie să depună la ANAF declarația 600! În 2018, numai 53 de brașoveni au îndeplinit această obligație…
Începând din 1 ianuarie 2018, contribuabilii care au obținut în anul fiscal precedent venituri din activități independente sunt obligați să depună formularul 600 la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), ca urmare a modificării Codului Fiscal.
La nivelul AJFP Brașov au fost depuse, până acum, numai 53 de declarații 600.
„În anul curent, până în data de 10.01.2018 inclusiv, au fost depuse 53 de formulare 600 «Declarație privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate»”, arată datele trimise de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Braşov, la solicitarea „Transilvania Expres”.
De anul acesta, funcționalitatea formularului 600 s-a extins, fiind destinat atât asigurării pentru pensii, cât și pentru sănătate.
„În ce privește declarația 600, în perioada 1.07.2012 – 31.12.2017, aceasta a servit pentru asigurarea în sistemul public de pensii a contribuabililor care desfășurau activități independente și se situau peste plafonul de asigurare. Din acest an, formularul 600 se depune la organul fiscal de domiciliu, până în 31 ianuarie sau în cel mult 30 zile de la începerea activității, dar funcționalitatea lui s-a extins și pentru asigurarea în sistemul public de asigurări de sănătate. Pentru ambele tipuri de contribuții, declarația se depune atât de cei obligați să se asigure, cât și de cei care optează pentru a se asigura, deși nu sunt obligați, fapt care ar putea mări numărul declarațiilor depuse, față de anii anteriori”, subliniază AJFP Brașov.
Potrivit evidențelor fiscale, la nivelul AJFP Brașov, în 2017 s-au depus 1.342 declarații 600, în 2016 un număr de 1.894 declarații, iar în anul 2015, un număr de 1.069 declarații 600.
Cine trebuie să depună declarația?
Doar anumite categorii de persoane fizice au obligația depunerii declarației 600 și, implicit, obligația plății contribuției de asigurări sociale (CAS) și a celei de asigurări sociale de sănătate (CASS), subliniază Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Braşov.
În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale (CAS), persoanele fizice care nu sunt exceptate de la plata CAS, potrivit prevederilor art. 150 din Codul Fiscal, care realizează venituri din activități independente, datorează CAS dacă îndeplinesc următoarele condiții, după caz: venitul net realizat în anul precedent, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară; venitul net lunar estimat este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară, în cazul celor care încep activitatea în cursul anului sau trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net în sistem real; valoarea lunară a normelor de venit, după aplicarea corecțiilor, este cel puțin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit; venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii forfetare de 40%, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară, în cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală.
„Persoanele fizice care sunt sub nivelul plafonului minim anterior menționat, nu au obligația depunerii declarației și nu datorează CAS. Prin excepție, acestea pot opta pentru depunerea declarației și plata contribuției de asigurări sociale în aceleași condiții ca și în cazul celor care realizează venituri lunare peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară. Opțiunea este obligatorie pentru întregul an fiscal. Venitul bază de calcul pentru CAS în 2018 este venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară. Pentru persoanele care încep să desfășoare o activitate în cursul anului fiscal, rubrica venit bază de calcul se completează începând cu luna pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale. Persoanele fizice care în cursul anului fiscal se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei (pensionari, persoane asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale – ex. avocați, notari), care intră în suspendare temporară a activității, precum și cele care își încetează activitatea, depun D600 la organul fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, completând secțiunea referitoare la stoparea obligaţiilor de plată reprezentând CAS”, a precizat AJFP Brașov.
În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), persoanele fizice care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, potrivit prevederilor at. 154 din Codul fiscal, datorează CASS (indiferent dacă obțin și venituri din salarii/pensii) dacă realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri, din următoarele categorii: venituri din activități independente; venituri din asocierea cu o persoană juridică; venituri din chirii, arendă sau închiriere în scop turistic; venituri din dividende, dobânzi, transferul titlurilor de valoare; venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură; venituri din alte surse.
„Persoanele fizice care realizează venituri anuale cumulate din sursele menționate sub nivelul a 12 salarii de bază minim brute pe țară pot opta pentru depunerea declarației și pentru plata CASS în aceleași condiții ca și în cazul celor care sunt obligați, opțiunea fiind obligatorie pentru întregul an fiscal. Persoanele fizice care în cursul anului fiscal intră în suspendare temporară a activității, precum și cele care își încetează activitatea, depun, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, D600 în vederea stopării obligaţiilor de plată reprezentând CASS”, menționează AJFP Brașov.
Ce sancțiuni sunt prevăzute
Formularul 600 „Declarație privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate” se depune pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau online, pe portalul e-guvernare.
Potrivit art. 336 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenție neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligațiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor și veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume, precum și orice informații în legătură cu impozitele, taxele, contribuțiile, bunurile și veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora.
„Sancțiunea pentru această contravenție, în cazul persoanelor fizice, poate fi amendă între 500-1.000 lei, cu posibilitatea contribuabilului de a achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii, sau, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, se poate aplica sancțiunea avertismentului”, subliniază AJFP Brașov.
Obligație pentru 210.000 de contribuabili
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) estimează că aproximativ 210.000 de contribuabili din România trebuie să depună Declarația 600.
„În urma evaluării realizată la nivelul ANAF, a rezultat că un număr estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligația de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 în vederea determinării contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Prin comparație, în anul 2017, numai în cazul Formularului 200 «Declarație privind veniturile realizate în România», ANAF a procesat documentele aferente depuse de 515.845 de contribuabili”, se arată în comunicatul de presă al ANAF.
Formularul 600, reprezentând „Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”, este prevăzut prin O.P.A.N.A.F. nr. 4140/2017 elaborat în baza O.U.G. nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.
„CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei); CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018). Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară. Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Persoanele fizice care obțin venituri sub plafon nu au obligația depunerii declarației, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale”, precizează ANAF.
Începând din 15 ianuarie 2018, Formularul 600 va putea fi transmis și în format electronic, de pe portalul www.anaf.ro.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.