[ViDEO] VIRAL!!! Roboții ucigași! Dronele, mai periculoase decât armele nucleare!
“Ochiul din cer” – astfel au fost supranumite, la propriu fie vorba între noi, dronele, dispozitive care tind să acapareze tot mai mult viața de zi cu zi a oamenilor, fie că vorbim despre oamenii de rând care le folosesc în locul mijloacelor video sau foto, fie ca vorbim despre persoanele publice, vedetele si oamenii cu o importanță majoră la nivel internațional care pot fi spionați cu ajutorul acetora.
Totuși, puțini sunt cei care știu că dronele nu sunt o invenție a Mileniului III, ci mai degrabă, o reinterpretare a celor din anii ‘80 folosite deseori în conflictele militare. Prima utilizare a lor într-un conflict militar a avut loc în 1982, în războiul din Liban.
Însă, lumea evoluează și același lucru se întâmplă și cu cercetarea în domeniul acestor mici aparate care a evoluat în paralel cu cea în domeniul “Inteligenței Artificiale”, cele două intersectându-se la un moment dat. Astfel, dronele devin din ce în ce mai mult un pericol nu doar pentru libertatea omului, ci mai ales pentru siguranța omenirii, existând chiar riscul ca în câțiva ani, armele nucleare să devină istorie și să le fie luat locul de aceste mici arme autonome. Da, ați înțeles bine… “autonome”, adică nu sunt manevrate de vreo forță umană, ci de inteligența artificială care câștigă tot mai mult teren. Astfel, aceste gen de drone vor deveni, cu usurință, “roboți ucigași” (“killer robots”) mai rapizi de o sută de ori decât omul în acțiunile lor, având mișcări ezitante de autoapărare, la fel ca și fuga în zig-zag.
Astfel, în viitor, pentru a-și omorî adversarul, combatanții vor putea folosi astfel de mici arme ucigașe care țintesc la sigur persoana vizată doar printr-un program de recunoaștere fizică ce cuprinde toate semnalmentele țintei vizate. Acestea sunt de dimensiuni foarte mici și au puterea de a penetra atât craniul uman și al distruge, cât și ziduri sau mașini.
Cu 25 de milioane de dolari pot fi achizionate atâtea arme de acest gen, cât să ucidă jumătate dintr-un oraș, fără a distruge întregul oras așa cum se întâmplă în cazul armelor nucleare.
Stewart Russel, professor în Berkley și specialist de 35 de ani în “Inteligența Artificială’’ a declarat: “Potențialul de a beneficia omenirea de aceste arme autonome este enorm, inclusiv în domeniul apărării. Însă, a lăsa roboților posibilitatea de a alege să omoare oameni ar fi devastator pentru securitatea și libertatea noastră”.
Deși acești “roboți ucigași” încă nu există, totuși, se pun deja în mișcare adevărate campanii de a împiedica realizarea lor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.