Poliţişti şi angajaţi din cadrul peniteciarelor protestează în faţa sediului MAI
Poliţişti şi angajaţi din cadrul penitenciarelor protestează în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne din Bucureşti, fiind nemulţumiţi de salarii, de subfinanţarea ordinii publice şi de faptul că nu se iau măsurile solicitate pentru protecţia adecvată a poliţiştilor.
Protestul este organizat de Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, alături de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
„Protestul nostru este determinat de atitudinea ineficientă a guvernanţilor în ceea ce priveşte finanţarea ordinii publice, salarizarea personalului din acest domeniu de activitate şi protecţia adecvată a poliţiştilor, în special a celor din structurile operative, aflaţi permanent în prim-planul combaterii fenomenelor infracţionale care afectează societatea românească”, au explicat sindicaliştii.
Ca răspuns la organizarea protestului, reprezentanţii MAI au remis un comunicat prin care i-au chemat pe sindicalişti la dialog social, în data de 22 decembrie (vineri). Nemulţumiţi, reprezentanţii FSNPPC au postat pe internet că „solicită ca acest dialog să aibă loc chiar astăzi, în prezenţa conducerii MAI şi a unei delegaţii formate din minim 10 persoane, selecţionate de noi din rândul membrilor de sindicat participanţi la protest”.
Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Codlea, la acţiunea de protest nu iau parte angajaţi ai unităţii, ei fiind reprezentaţi de alte sindicate. Aşteptăm răspuns din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov (update: la protest iau parte şi poliţişti braşoveni). Reprezentanţii MAI au precizat că au avut întâlniri cu reprezentanții altor opt sindicate ale polițiștilor, în zilele de vineri – 15 decembrie și marți – 19 decembrie.
Iată lista cu revendicări ale protestatarilor, conform preşedintelui FSNPPC, Dumitru Coarnă:
– finanţarea adecvată a Sistemului de ordine / siguranţă publică, aceasta fiind cauza directă a lipsei de personal şi a logisticii deficitare; problema în cauză a fost adusă, în scris, la cunoştinţa tuturor autorităţilor responsabile din Administraţia Prezidenţială, Parlament, Guvern şi MAI, însă soluţionarea propusă de factorii decizionali nu corespunde aşteptărilor noastre şi contextului social actual.
Considerăm că subfinanţarea MAI ucide, prin aceea că are repercusiuni negative asupra capacităţii operaţionale de îndeplinire a misiunilor prevăzute de lege, în folosul comunităţii, dar şi asupra protecţiei poliţiştilor, supuşi permanent ultrajelor şi altor forme de agresiune fizică ori psihică (a nu se uita cazurile tragice din ultima vreme, când mai mulţi colegi au fost atacaţi cu o violenţă extremă, fiind şi acum spitalizaţi în stare foarte gravă).
– salarizarea corespunzătoare a personalului, cu referire la Anexele 6 şi 8 din Legea cadru de salarizare nr. 153/2017, lege care se va aplica de la 1 ianuarie 2018 (în drept, anexele în cauză reglementează familia ocupaţională ,,apărare, ordine publică şi securitate naţională”, precum şi personalul contractual din acest sistem). Amendamentele FSNPPC privind majorarea salarială, 40% pentru intervenţia de la domiciliu şi majorarea (nu sporul!) pentru SDSL fost depuse, în 23.11.2017, atât la Ministerul Muncii, cât şi la MAI, dar reacţia dumneavoastră şi a Guvernului este una de indiferenţă faţă de problema în cauză;
– majorarea sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, la 20% , pentru ofiterii şi agentii din politia judiciară, dar şi extinderea acestuia la structurile de criminalistica si celelalte structuri care lucrează în conditii similare;
– elaborarea unei legi moderne privind Statutul polițistului, care să cuprindă şi propunerile pe care FSNPPC vi le-a transmis, în scris, în luna spetembrie a.c.;
– modificarea, în mod transparent, nu pe ascuns, a legislației privind salarizarea și renunţarea la introducerea unor funcții intermediare, pentru ca polițiștii să nu fie promovați anual pe funcția imediat superioară;
– plata miilor de ore suplimentare lucrate de polițiști;
– adoptarea unei strategii legislative şi crearea unui cadru funcţional pentru întărirea autorității polițistului, dar și pentru motivarea personalului de a lucra în mediul rural și, în special, în zone izolate;
– reintroducerea în legislație a sporului de frontieră.
Mai multe informaţii găsiţi AICI!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.