Expres

BRAȘOV. Alegeți sau volanul sau paharul cu alcool! Refuzul stabilirii alcoolemiei se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare

 

Dat fiind faptul că weekend-urile și perioadele de sărbătoare tind să fie „stropite” cu alcool, inclusiv ce către cei care apoi pornesc în trafic în calitate de șoferi, polițiștii brașoveni au amintit ce prevede Codul Rutier.

„Dacă ați consumat alcool, nu mai conduceți. Dacă ieșiți să petreceți, lăsați mașina acasă. Conducerea sub influența băuturilor alcoolice este una dintre cauzele producerii accidentelor de circulație. Consumând alcool sau alte substanțe psihoactive, te pui în pericol pe tine, pe ceilalți participanți la trafic, dar riști să fii tras la răspundere contravențională, penală și, după caz, la plata unor despăgubiri civile”, a atenționat purtătoarea de cuvânt a Poliției Județene Brașov, Gabriela Dinu.

Conform legislației, „conducătorii vehiculelor…sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea polițistului rutier”.

Cei în cazul cărora sunt depistate concentrații de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sunt obligați să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii imbibației de alcool în sânge, conform articolului 88, alineat 6 din O.U.G. 195 din 2002.

De asemenea, conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere testați în trafic cu un mijloc certificat care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive li se recoltează obligatoriu mostre biologice.

„Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani”, a amintit reprezentanta IJP Brașov.

Cei care cred că infracțiunile rutiere nu se pedepsesc cu închisoare cu executare ar face bine să nu se bazeze pe acest lucru, așa cum a făcut-o un bărbat de 29 de ani, din județul Brașov, iar zilele trecute a fost „săltat” de polițiști de pe raza municipiului Săcele și dus la Penitenciarul Codlea, unde va avea de executat 1 an și 9 luni de închisoare, pentru conducere sub influența alcoolului și conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button